Дванадесетокласник от ПМГ- Силистра за втори път част от националния отбор по математика

От 2. до 13. юли 2023 г. в Япония се проведе 64-та Международна олимпиада по математика (IMO 2023, Chiba, JAPAN). Тя е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

Шестимата най-добри български състезатели завоюваха местата си в националния отбор след отличното си представяне на Националната олимпиада по математика, тежки контроли и сериозна дългогодишна подготовка. Тази селекция доведе до абсолютно заслужен резултат и в Япония. Шест медала украсиха българският трикольор. В конкуренция с 672 участници от 112 държави бяха спечелени 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови отличия.

ПМГ „Св. Климент Охридски“ е изключително горда с участието и представянето на Божидар в световното състезание с най-висок ранг в областта на математиката. Божидар Димитров през 2023 година е ученик в 12. клас в гимназията и за втори път е част от националния отбор.

Неговите заложби са забелязани в ранна детска възраст. След като завършва начален етап на образованието си в ОУ „Иван Вазов“, той продължава развитието си в гимназията. За своите 8 години в нашето училище той печели стотици престижни награди, с които прославя себе си, училището, града, а вече и страната. Последните изяви на международната сцена са: бронзов медал от Международната олимпиада през 2022 година в Осло, Норвегия, две бронзови отличия от Romanian Master of Mathematics и сребро от Балканската олимпиада 2022 в Анталия, Турция.

Лятната ваканция е най-дългоочакваната и заслужена почивка за учениците, но за олимпийските състезатели тя е време да…

Posted by ПМГ "Св. Климент Охридски" – гр. Силистра on Tuesday, October 3, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе