Драматично-куклен театър-Силистра представя най-новата си пиеса на 4 октомври

Драматично-куклен театър-Силистра ще представи най-новото си заглавие от своя репертоар – пиесата „Родината, или Силистра“ от Намък Кемал на 4 октомври от 19.00 часа, съобщиха от ръководството на културната институция. Режисьор на спектакъла е Невена Митева, сценографията и костюмите са дело на Николай Нинов, композитор – Георги Гарчов, хореография – Стефан Станчев, а консултанти са Валентин Петков и Владимир Брязов. Участват актьорите Филина Петрова, Иван Георгиев, Александър Павлов, Станислав Георгиев, Елена Кешишева, Мирослав Петров и Стефан Станчев.

За Намък Кемал театърът е много важен по отношение на директното достигане на публиката. В пиесата „Родината, или Силистра“ той иска да внуши на хората идеята и любовта към родината, като сблъска любовта към родината с всякакви чувства и накрая надделее над всички тях.

През годините на Кримската война новата любовна афера между Зекие Ханъм и Ислам Бей претърпява неочакван обрат, когато Ислам Бей отива на фронта, а Зекие, маскирана като войник, тръгва след него и се включва в отбраната на Силистра. Така на бойното поле се случват събития, в които се преплитат любов, патриотизъм и идея за нация.

Намък Кемал е османски демократ, писател, интелектуалец, реформатор, журналист, драматург и политически активист. Той е роден в Текирдаг на 21 декември 1840 г. През младостта си Кемал пътува из Османската империя, отсядайки в Константинопол, Карс и София, и изучава редица предмети, включително поезия. След като се присъединява към младите османци през 1862 г., Кемал непрекъснато пише есета по темите за политически, административни, социални и външнополитически реформи. В резултат на критиките си към правителството, Намик Кемал е изгонен от Османската империя през 1867 г. и бяга в Париж.

През 1869 или 1870 г. на Кемал е позволено да се завърне в Константинопол и в този период написва най-значимото си и влиятелно произведение – пиесата „Родината, или Силистра“. Умира на 2 декември 1888 година на 47 години.

„Родината, или Силистра“ е поставена за първи път на 1 април, 1873 година. Произведението е преведено на руски и немски докато авторът е жив, а по-късно е публикувана на много езици. Заглавието „Родината, или Силистра“ е асоциация на Родината със Силистра. Т.е. – Родината е Силистра. Отбраната на Силистра е отбраната на Родината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе