Места от Силистренския край в пътеводител „По стъпките на Апостола“

Област Силистра влезе в двуезичен – на български и на английски езици пътеводител, наречен „По стъпките на Апостола“. Той е дело на Издателство „Златен змей“ и е резултат от проект от преди две години на Национален музей „Васил Левски“ – град Карлово, подкрепен от Министерство на културата по програма „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуални изкуства в музеите и художествените галерии“ (2021). Представен е паметникът на Апостола в областния град, както и паметната плоча за преминаването на четата на Панайот Хитов от Добруджа, където акостира с лодки при с. Пожарево на брега на р. Дунав.

Пътеводителят е първи по рода си, показващ места, свързани с живота и организаторската дейност на Васил Левски. Картата е начертана по пътищата, отбелязани от Левски в джобния му бележник, по неговите писма и по спомени на съвременниците му. Наскоро на национална конференция в Международен форум „Българско наследство“ бе споменато, че за 11 революционни години Левски е провел 11 обиколки в българските зами на Османската империя, за да се среща с представители на комитетите.

Книгата, която от утре ще е налична в Регионална библиотека „Партений Павлович“, е създадена само по наличие на доказателства, т.е. категорични данни, като е създадена в два раздела – за Южна и за Северна България, тъй като „често историята и митологията се преплитат“. Най-голям е броят на местата в районите с гъста комитетска мрежа. Освен в българските земи, най-много места има още от Румъния, по-малко от Сърбия, а незначителна е информацията за посещения на Левски в земите на днешна Турция.

Заедно с пътеводителя във фонда на библиотеката в Силистра влезе и тритата част на „Нови документи и изследвания“ – „Васил Левски, българските възрожденци и техните музеи“ – материали от Национална научна конференция, посветена на 85 г. от създаването на музея на Апостола в град Карлово, проведена на 18-19 ноември 2022 г. И двете книги са дарение от Дора Чаушева – директор на музея.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе