Сдружение предложи услуга по закона за домашното насилие да влезе в социалната карта на област Силистра

Представители на единствената в област Силистра неправителствена организация, която е изпълнител на социална услуги – Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – град Силистра, в лицето на инж. Христина Георгиева – председател, и на Галя Иванова – юрист, гостуваха в Областна администрация Силистра, за да се срещнат по делови въпроси с областния управител Минчо Йорданов. В срещата, предизвикана от Сдружението, участва заместник областният управител Илиян Великов.

Повод за нея бе предстоящото окончателно оформяне на Областна карта на социалните услуги, чийто вариант преди време бе изпратен за разглеждане в Министерство на труда и социалната политика, а довършването му предстои в близките седмици с решение на областно ниво. Г-жа Георгиева запозна ръководството на Областна администрация с необходимостта специализираната разностранна социална услуга за работа с жертви и с извършители на домашно насилие да влезе в документа, гарантиращ извършването на определени социални услуги.

По този начин тази услуга ще бъде финансирана целогодишно със средства от държавния бюджет. В момента изпълнението ѝ е на проектен принцип с Министерство на правосъдието, но само за 4 месеца в годината. В останалото време работата на екипа, включващ няколко специалисти в различни сфери, е за сметка на организацията – изпълнител на услугата – в случая това е ЖС „Е. Каравелова“, което изпълнява и други социални услуги, сред които и поддържането на т.нар. Кризисен център.

Другата разгледана тема бе предложението за възстановяване на дейността на първия в страната Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра, учреден през 2015 г., и включващ представители на различни институции. Неговото създаване бе възможно със съдействието на Областна администрация Силистра и също бе по идея на Женското сдружение, чиято дейност в социалната сфера продължава повече от 20 години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе