Отново през октомври, Фестивал на мамалигата в Нова Черна

СТАТУТ на единадесети фестивал „Мамалига – Нова Черна 2023 г.” Общи положения: Фестивалът.”Мамалига” се провежда за единадесети пореден път и е част от културния календар на община Тутракан. Фестивалът се провежда всяка година в първата събота на месец октомври.Тази година ще се проведе на 7.10.2023г. Цел на фестивала: Да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна. Да осъществи приемственост между поколенията. Да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри, рецепти и др. характерни за населените места от различните фолклорни области. Да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор в събитието. Да се утвърди като значимо събитие в културния календар на община Тутракан, страната и извън пределите на България.

Фестивалът цели да стимулира контактите между изпълнители, творци, спонсори и дарители. Условие за участие: 1. Неконкурсна част: Във фестивала могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и др. формации от страната и чужбина.

Регламент за участие: Групи, представящи народни традиции и обичаи – в рамките на 10 мин. Фолклорни певчески и инструментални групи – в рамките на 6 мин. Танцови школи и клубове за народни хора – в рамките на 8 мин. Ансамбли – в рамките на 15 мин. Индивидуални изпълнители – в рамките на 4 мин. Изпълнителите си осигуряват музикален съпровод на живо или симбек на CD или флаш памет. Организаторите си запазват правото за промени във времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките.

Конкурсна част: приготвяне на мамалига. – право на участие имат майстори-любители в приготвянето на мамалига /качамак/ 1.Регламент на конкурса: – мамалигата се приготвя на място; – на огнище с пиростия или триножник; – в чувен; – бърка се с факалец /дървена лъжица/ – поднася се, както са го консумирали нашите баби и дядовци. Критерии за оценка: – техника на приготвяне на мамалигата; – рязане на мамалигата; – вкусови качества; – начин на предлагане на готовото ястие; – етно-визия на целия процес /от приготвянето до поднасянето/.

Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса, компетентно жури от майстор готвачи ще оценяват и дегустират ястията. Грамота и плакет за участие. Другияут конкурс е за надиграване:право на участие имат детски школи и клубове изучаващи български фолклорни танци и хора. Регламент на конкурса: – участниците да са любители – облеклото на участниците е по преценка на ръководителите на групи; – музиката, с която групите ще се явяват, трябва да е предадена 30 мин. преди започване на конкурса; – групите изпълняват две хора: – изпълняване на автентично хоро по избор на групата с времетраене да е 3 мин; – хореографска разработка на хоро по избор.

Критерии за оценка на автентично хоро: – автентичност на хорото; – стил и характер на хорото; – артистичност на изпълнението. 3.Критерии за оценка на разработката: – обработка и композиция на хорото; – техника на изпълнение; – артистичност на изпълнението. Домакините осигуряват компетентно жури за оценяване на групите. Грамота и плакет за участие. Организация: Организатор на събитието е НЧ „Васил Йорданов-1942г.” с. Нова Черна, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна. Място на провеждане : Площада пред читалището. Всички разходи по транспорт и пребиваването са за сметка на участниците.

Заявки за участие се приемат до 21.09.2023г. включително. Регистрация на участниците 30 минути преди изява на сцената. Официално откриване 10.00 ч. Забележка: организаторите си запазват правото да видео филмират и фото заснемат изпълненията във фестивала, като същите няма да бъдат използвани за накърняване по какъвто и да е било начин на участващите формации. Контакти: п.к.7645, с. Нова Черна, ул.”Черно море” 26 община Тутракан, област Силистра, НЧ „Васил Йорданов -1942 г.” Телефон за връзка: 0895020195 – Валентина Георгиева – секретар НЧ „Васил Йорданов-1942 г.”; 0885204571 – Тодорка Владимирова – председател ЧН, e-mail: [email protected].

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе