Създава се нова местна инициативна група „Кайнарджа – Алфатар – Силистра”

През изминалия програмен период 2014-2020 г. две Местни инициативни групи – МИГ „Тутракан-Сливо поле“ и МИГ „Главиница-Ситово Крайдунавска Добруджа“ прилагаха Стратегии за Водено от общностите местно развитие на територията на три общини от област Силистра. Двете Сдружения управляваха многофондови Стратегии, финансирани от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (за МИГ „Главиница-Ситово Крайдунавска Добруджа“) и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Околна среда“ (за МИГ Тутракан-Сливо поле“). Местните инициативни групи са провели 35 процедури, по които са подадени 127 проектни предложения. Сключени са 62 договора на обща стойност 6,837 млн. лв. за реализиране на проекти на земеделски стопани и преработватели, неправителствени организации, читалища, малки и средни предприятия и общините от обхванатите територии. Реално изплатените средства са над 2,950 млн. лева. Към момента финансовото изпълнение и изпълнението на индикаторите е над 80%.

През месец април 2023 г. Местните инициативни групи сключиха договори за изпълнение на проекти по Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. В рамките на проектните дейности ще бъдат изготвени новите Стратегии за Водено от общностите местно развитие, с които Сдруженията ще кандидатстват за получаване на ново финансиране за периода до 2027 г.

Община Кайнарджа реализира проект за създаване на нова Местна инициативна група „Кайнарджа – Алфатар – Силистра“ и подготовка на Стратегия за Водено от общностите местно развитие (СВОМР). В обхвата на общата територия попадат всички населени места от общините Кайнарджа и Алфатар и Силистра, с изключение на самия град Силистра – общо 40 населени места с население 24 хиляди души. Предстои и провеждане на учредително събрание за създаване на самото Сдружение, което ще кандидатства за финансиране на Стратегията.

В рамките на информационните кампании, които протичат в момента, се провеждат събития за информиране на местното население относно възможността за финансиране на стратегиите и окуражаване активното участие на различни целеви групи в процеса на подготовката им. Идентифицират се и се обучават местни лидери, определени като ключови за съответната територия и се въвличат основните заинтересовани страни в процеса на подготовката. Същевременно се извършват проучвания и анализи на съответната територия, изследват се потребностите на публичен, стопански и нестопански сектор, въз основа на които да бъдат предложени възможности за развитие на секторите чрез финансиране от СВОМР.

Екипът на Областен информационен център – Силистра (ОИЦ) участва активно в информационните събития за информиране на обществеността във връзка с подготовката на новите стратегии и проведе работни срещи с експертните екипи за управление на проектите. ОИЦ-Силистра ще продължи да работи като надежден информационен партньор по време на подготовката и изпълнението на стратегиите, както и при популяризирането на останалите програми от новия програмен период 2021-2027.

Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

В ХОД Е ПОДГОТОВКАТА НА НОВИ СТРАТЕГИИ ЗА МЕСТНО РАЗВИТИЕ В ОБЛАСТ СИЛИСТРАСъздава се нова Местна инициативна група…

Posted by Община Силистра on Thursday, June 29, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе