Дефиле на народни носии в „Добруджанска къща“ – Калипетрово

По инициатива на НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово, на 1 юли в механа „Добруджанска къща“ – дефиле на автентични народни носии под мотото „От раклата на баба“. Освен от страна на домакините, в него ще вземат участие представители на град Провадия и на селата Аспарухово, Добрина, Марково, Петров дол; Бранещ – Република Румъния, както и от село Професор Иширково. Ще бъдат представени старинни калипетровски и хърцойски носии, както и на селата Алеково, Васил Левски, Краново.

За доброто настроение на участващите в проявата ще се погрижи оркестър „Еделвайс“ с ръководител – Валентин Сарафов. В музикалната програма ще се включат народната певица Нели Кардашева, Чавдар Тодоров – гост музикант, ветеранът гъдулар Христо Сарафов, Добруджанският славей Недка Симеонова и Кристиана Еникова – народна певица от МШ „Звездица“.

Сред специалните гости на събитието ще бъда етнологът д-р Йордан Касабов, Валентин Петков от НД „Традиция“ и журналистът Йордан Георгиев. Мероприятието няма да бъде с конкурсен характер, като д-р Касабов ще направи кратко резюме на представените носии. Да надникнем в „Раклата на баба“, да се насладим на неповторимите багри на автентичната българска народна носия, в чиито нишки са вплетени минало, настояще и бъдеще.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе