Пътнически кораб и плаващ автобус ще превозват пътници между центъра на Кълъраш и Силистра

Градовете Силистра (България) и Кълъраш (Румъния) ще бъдат свързани от края на тази година с малък кораб (пътнически катамаран) и плаващ автобус, като част от трансграничен проект на стойност 2 милиона евро.

Следва укрепване на брега и изграждане на рампа, която ще осигури и достъпа на по-малки кораби до брега на река Дунав. Договорите с фирмите вече са подписани, крайната дата е 31 декември 2023 г.

Силистренци си спомнят как в миналото е имало много опити за улесняване на достъпа на туристи до румънския град Кълъраш – водни таксита и много други.

Неудобството за тези, които искат да се разходят е, че фериботът спира от румънската страна на река Дунав, но оттам трябва такси до града. „Проектът на кметство Силистра и кметство Кълъраш ще реши този проблем, защото корабите ще влизат в канала на река Дунав и ще акостират точно до парка на брега на румънския град“, обясни зам.-кметът на Силистра Мирослав Тодоров.

Катамаранът ще бъде дълъг 14 метра и широк 6 метра, ще бъде оборудван с два електромотора и ще развива скорост до 13 км/ч. Капацитетът му ще бъде 28 пътници и екипаж от двама моряци.
Двете общини Силистра и Кълъраш се стремят да внедрят нови екологични транспортни системи. Така преди години Силистра закупи соларни катамарани, с които се движи по река Дунав, без да се навлиза в чужди териториални води.

„Проектът ще бъде изключително полезен за гражданите и гостите на града. Идеята е да се създаде навигация между Силистра и румънския град Кълъраш. За целта ще закупим катамаран, а нашите румънски партньори ще закупят плаващ автобус. Тези кораби ще превозват пътници по двата бряга на река Дунав, по предварително определен график и в зависимост от нивото на реката. Очаква се разработването на туристически маршрути за гостите на двата града”, обясни Мирослав Тодоров.

Проектът „Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра“ е част от политиката на кметство Силистра за утвърждаване като предпочитана туристическа дестинация. Целта е подобряване на водния път и инфраструктурата по двата бряга на река Дунав. Предвижда се изграждането на два речни пристанищни терминала, по един на всеки бряг на река Дунав.

Румъния🇷🇴-България🇧🇬 – ❤️супер !Пътнически кораб и плаващ автобус ще превозват пътници между центъра на град Кълъраш и…

Posted by Българи в Румъния on Tuesday, June 13, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе