Как се справиха четвъртокласниците от Силистренско на НВО?

На национално външно оценяване в края на начален етап на образование се яви випускът, който при началото на пандемията от Ковид 19 през 2020 г. бе по средата на първи клас и имаха големи периоди на неприсъствени занятия и през 2021 и 2022 г.

За трета година областните оценители не оценяват учениците от собствената си област. Оценяването се извършва анонимно, от двама проверители, независимо един от друг, които получават в ел. платформа за проверка анонимни изпитни работи насочени на случаен принцип от цялата страна. От миналата година е повишен и прагът за оценка „среден 3“.

На националното външно оценяване по Български език и литература (БЕЛ) на 29 май 2023 г. в област Силистра се явиха 637 ученици. Техният среден брой точки е 62,39 от максимален 100.

В сравнение с миналата година, отрицателната разлика е незначителна (- 1, 12 т.).

Тази година средният резултат на областта по Български език и литература изостава от средния национален резултат с 8,13 т. Това е увеличение на тази негативна разлика спрямо миналата година, когато изоставахме с 6,95 точки.

По среден брой точки по БЕЛ за областта нашата област е на 22- о място от общо 29 позиции. Придвижихме се с 2 места нагоре. Разликата с предходните 3 области (Ямбол, Монтана, Търговище) е статистически неразличима. След област Силистра са Разград, Шумен, Видин, Ловеч, Кърджали, Сливен.

Първите 5 училища по БЕЛ:

Населено мястоучилищеСреден брой точки по БЕЛ
с. Цар СамуилОсновно училище „Ст. Караджа“89
ГР.СИЛИСТРАОсновно училище „Отец Паисий“81, 59
ГР.СИЛИСТРАОсновно училище „Иван Вазов“80, 57
ГР.СИЛИСТРАСредно училище „Никола Йонков Вапцаров“80, 17
ГР.ТУТРАКАНСредно училище „Хр. Ботев“76, 67

 

Последните по среден успех по БЕЛ със среден резултат, който е под границата „среден 3“ са училищата в Кайнарджа, Зафирово, Голеш, Добротица и Варненци.

На националното външно оценяване по Математика на 30 май в област Силистра се явиха 708 ученици. Средният брой точки за областта е 58,8 от максимален 100.

Това е значително повишаване спрямо 2022 г., когато резултатът бе 52,32.

Средният областен резултат по математика изостава от средния национален резултат с 5, 58 точки, както и миналата година.

Първите 5 училища по математика:

Населено мястоучилищеСреден брой точки по мат.
С.ЦАР САМУИЛОсновно училище „Стефан Караджа“79
ГР.СИЛИСТРАОсновно училище „Отец Паисий“72, 93
ГР.СИЛИСТРАОсновно училище „Иван Вазов“71, 94
ГР.СИЛИСТРАСредно училище „Никола Йонков Вапцаров“71, 29
С.ПОРОЙНОНачално училище „Светлина“64, 07

 

Най- ниски са средните резултати по математика, под границата за „среден 3“ са само в СПИ „Хр. Ботев“, Варненци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе