Проведе се седмица на педагогическото майсторство в ОУ „Отец Паисий“ – Силистра

На 08.06.2023 г. в рамките на Седмицата на педагогическото майсторство, инициатива на РУО – Силистра, се проведоха два открити уроци – интердисциплинарен урок по български език и литература, английски език и музика на тема „На гости в Златна Добруджа по жътва“ с учениците от 7а клас и техните преподаватели: Детелина Терзиева, Милена Цанева и Бонка Скорчелиева; интердисциплинарен урок по география и икономика и изобразително изкуство „Африка – дива и красива, прекрасна и опасна“ с учениците от VII а клас и учители Галя Стоянова и Николай Петров.
Г-жа Габриела Миткова, началник на РУО – Силистра поздрави всички участници във форума и присъства на интердисциплинарния урок по география и изобразително изкуство.

Учениците от V а клас пренесоха своите гости в Африка, такава каквато я видяха – дива и красива, прекрасна и опасна. Африка „оживя“ в класната стая чрез типичните африкански ритми, изработените модели на африкански маски, макети на африкански села и релефни карти. Гледахме как изригва вулкан, оказахме се в „Серенгети“ и Сахара, в родината на кафето и прелетяхме с „металната“ птица пътя на Тошко Африкански. Разказаха трогателни истории за живота на африканските деца, справиха се с много предизвикателства – разпознаха скрити предмети в кутии с помощта на ключови думи и фрази /какао, кафе, фурми/, любими анимационни герои от „Цар Лъв“ и „Тарзан“ бяха сътворени чрез акварел и пастел. Това бе един празник на географията с песни, танци, настроение и знания на учениците, подпомогнати от своите преподаватели Галя Стоянова и Николай Петров.

Седмокласници и учители заедно показаха какво означава учене чрез преживяване, разигравайки ритуала „Зажънване“, драматизирайки откъс от разказа „По жътва“ на Елин Пелин, облечени с красиви добруджански носии. Група ученици, влезли в ролята на гости от Англия, разказаха за своя град Манчестър, а по-късно споделиха впечатления и зададоха въпроси на своите български приятели. Всички ученици показаха отлични комуникативни умения както на български, така и на английски език. Целият урок бе съпроводен от прекрасни добруджански песни. На финала се завъртя кръшно добруджанско хоро, на което се хванаха ученици, учители и нашите гости: госпожа Ваня Игнатова – старши експерт по български език и литература, учители по БЕЛ, английски език и музика от област Силистра.

Госпожа Ваня Игнатова благодари за предоставената възможност за пътешествие в Добруджа и времето чрез традициите. Традиции, които ние познаваме, пазим и предаваме, защото те съхраняват българския дух.

Седмица на педагогическото майсторство в ОУ „Отец Паисий“ – Силистра На 08.06.2023 г. в рамките на Седмицата на…

Posted by ОУ "Отец Паисий" гр. Силистра on Friday, June 9, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе