Зърнопроизводителите настояват да се забрани вноса на олио от Украйна

Европейската комисия реши да удължи до средата на септември забраната за внос на зърно от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, стана ясно в понеделник.

Забранителният списък обаче трябва да се удължи, като се включи олиото, каза в студиото на „Денят започва“ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„В момента има забрана за внос на стоки от Украйна, но тази забрана касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Рафинираното и нерафинираното олио не влизат в този списък, а това на практика прави забраната не толкова работеща, защото нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио“. По думите му количествата, които имат производителите, са достатъчни да задоволят вътрешния пазар и пазара за износ.

„По наши изчисления около 1 тон слънчоглед и около 2 тона пшеница има по складовете. Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон“, поясни Проданов.

След българската забрана стоката от Украйна намаля, но не е спряла, защото се заобикаля, заяви в ефира на Euronews Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). „Стоката от Украйна влиза с румънски и молдовски камиони, включително с български.“

Тя добави, че има увеличение на количествата олио, което се внася в България.

„Ако доскоро се внасяше 15-16 хил. тона на месец, в момента се внася 10-12 хил. тона на седмица“, коментира експертът.

Поехме глътка въздух, но тази забрана не работи така, както ние очаквахме и на практика беше заобиколена.

„Шокиращо в момента за сектора, са изключително ниските цени на стоката, която произведохме 2022-2023 г. и то с изключително висока себестойност.“ Според нея след като стоката, която предстои да се продаде, производителите ще бъдат на загуба.

„Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ.“ Забранителният списък трябва да се промени, като се включат олиото, меда и сухото мляко, защото проблеми има и в другите сектори, категорична е Жекова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе