Ден на отворените врати в Окръжен съд – Силистра

На 6 юни Окръжен съд-Силистра проведе инициативата „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“.

Магистратите от съда посрещнаха ученици от четвърти клас на училище ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, които са посещавали съда и преди.

Събитието бе открито от Председателя на съда съдия Пламен Неделчев. Той представи важни детайли от работата на магистратите и съдебната администрация.

Учениците научиха как протича съдебното дело, как съдията постановява решение или присъда, защо е необходимо да спазваме законите, как да постъпим когато правата ни са нарушени, как да общуваме безопасно в Интернет пространството?

Съвсем естествено огромен интерес предизвика темата за опасностите в Интернет, нарастващият онлайн тормоз, обидите и агресията. Децата бяха посъветвани да не отговарят на съобщения, които съдържат обиди, заплахи или неприемливи предложения, и веднага да съобщят за това на възрастен, на когото имат доверие.

Обсъдени бяха и рисковете за всеки, който споделя информация за себе си, и за близките си като имена, пароли, домашен адрес, телефони, снимки и местонахождение. Безспорно Интернет пространството е много полезно и забавно, но крие и опасности и затова трябва да сме предпазливи и разумни докато се информираме, и забавляваме-споделиха съдиите.

В края на срещата учениците заеха местата на съдия, съдебни заседатели, прокурор, съдебен секретар, адвокат, подсъдим, на който бяха поставени истински белезници.

Много от учениците изразиха впечатленията си в интервюта пред представители на медиите.

„Научихме много и полезни неща днес. Разбрахме, че нарушаването на правилата и законите има последици както за нас, така и за родителите ни, и че е най-хубаво да се спазват законите.“ – споделиха четвъртокласниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе