Български фолклорен десант в Чокънещ

Музиканти и танцьори от Силистра и с. Сребърна гостуваха в село Чокънещ, Румъния, по повод деня на селото, съобщиха организаторите на пътуването от силистренската фондация Бъдеще – 2008“.

Празникът е организиран от община Чокънещ с кмет Дан Велику и от заместника му Мариан Раю. Своебразният български фолклорен “ десант“ на празника на Чокънещ е осъществен от представителите на читалището в село Сребърна, с участието на кмета на селото Георги Иванов и музикантите Минчо Панев и Неделчо Йорданов, чието присъствие бе по идея на председателя на фондация “ Бъдеще 2008″ Ивайло Ангелов. Домакините са посрещнали изключително топло гостите от България.

Представителите на читалището от село Сребърна са изпълнили няколко български хора и народни песни, а Минчо Панев и Неделчо Йорданов са поздравили домакините с автентични добруджански мелодии на акордеон и гайда. По данни от исторически и краеведски проучвания половината от населението на село Чокънещ е съставено от наследници на български преселници от силистренските села Ситово, Попина, Айдемир и други в началото на 19 век. На откритата сцена в Чокънещ участие са взели и именити изпълнители като Емилия Гинеску и Андреа Балан. Кметът на Сребърна Георги Иванов е отправил приветствени слова от сцената към жителите на Чокънещ по повод най – важния празник за годината на това населено място, разположено в непосредствена близост до границата с България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе