В Тутракан сключиха Общински колективен договор за системата на предучилищно и училищно образование

На 17 май , в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, се сключи Общинския колективен договор за системата на предучилищно и училищно образование, който потвърждава договореностите в Националния колективен договор, но има и извоювани по-добри условия при ползване на различен вид платен отпуск.

Ръководството на Община Тутракан , представлявано от д-р Димитър Стефанов – кмет на общината и Представителните организации на работодателите представлявани от Дияна Станкова – председател на ОбСО на СРСНПБ гр. Тутракан (наричани за краткост Работодатели) от една страна и Представителните организации на работниците и служителите представлявани от: Емилия Шарбанова – председател на ОбСС , ОКС на НУС и ОбК на КНСБ (наричани за краткост Синдикати) от друга страна сключиха Общински коективен трудов договор. (ОбКТД)
Към чл.36 се включват и следните допълнения в 4 точки:

6. Дните, определени като неучебни със заповед на Министъра на образованието и науката, началниците на РУО на МОН, Кмета на Община Тутракан, както и при принудителен престой до 5 дни не по вина на работниците и служителите и при невъзможност за провеждане на ОРЕС, да се считат за служебен отпуск по чл. 161, ал. 1 от КТ за всички работещи в системата на образованието.
7. Денят 25. 05. за работниците, служителите и директорите, членове на организациите на работодателите и синдикатите, страни по договора, да се счита за допълнителен платен годишен отпуск по смисъла на чл.156а от КТ, когато в учебното заведение 24 май се отбелязва присъствено с ученици.
8. 1 ноември – Ден на народните будители – неприсъствен и за детските градини в Община Тутракан.
9. Работодателят осигурява по целесъобразност ползване на служебен отпуск за участие в семинари, курсове, научни конференции и др., организирани от МОН, Община Тутракан и учебните звена.

Към Чл. 39. /1/РАБОТОДАТЕЛИТЕ освобождават работника и служителя от работа:
1. При встъпване в брак – 2 дни по Кодекс на труда и ново (1 ден допълнително при поискване);
2. При кръводаряване – 2 дни по Кодекс на труда и ново (1 ден допълнително при поискване);
3. При смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия – 2 дни по Кодекс на труда и ново (1 ден допълнително при поискване).
Ново! Чл.44. РАБОТОДАТЕЛИТЕ и директорите на детски градини, определят 30 минутна почивка за работещите в рамките на работния ден на основание чл.151, ал.1 и 2 от КТ с Правилника за вътрешния трудов ред и при условията на чл.37 от КТ, като създават условия за опазването живота и здравето на децата. Тази почивка не се включва в работното време.

Днес, 17 май , в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, се сключи Общинския колективен договор за…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Wednesday, May 17, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе