40 години Обреден дом – Тутракан отпразнувани с възстановка на сватбен ритуал

На 16 май в тържествена обстановка, с много емоции и вълнение едно семейство встъпи в граждански брак. Радостно събитие, в което не би имало нищо необичайно, ако това не беше възстановка на ритуала „Сключване на граждански брак“ посветено на най-красивия Обреден дом в България. Организатори са Община Тутракан и Исторически музей Тутракан, а поводът е 40 години от създаването на Обредния дом в крайдунавския град. Всъщност тържественото откриване на Дома е на 20 юли 1985 г. с прерязване на лентата от първите мъже в България и в Тутракан по това време.

Силвия Бояджиева и Венцислав Борисов отново сложиха подписите си и с това потвърдиха избора си да бъдат семейство 7 години след първото подписване. Те вече имат две деца. Това събитие предизвиква у всички положителни чувства на радост, възхищение и нежност, гледайки „младоженците“. Макар и за втори път, това значимо събитие е не само за самата семейна двойка, но и за всичките им многобройни роднини, деца приятели, съграждани. Като на истинска сватба „младоженците“ бяха облечени – тя, с бяха рокля и воал, той – с тъмно син костюм и вратовръзка. Имаше шаферки с венчета на главата и разбира се – истински кумове.

Преди да засвири сватбеният марш и да влязат „младоженците“ в залата, присъстващите се потопиха в атмосферата на официалното отриване на Обредния дом с кратък архивен филм и с разказите на хората, които са го създали и работили в него – Дида Иванова, технически секретар на кметове през годините, Радка Трифонова, учител по история и дъщеря на покойната вече Димка Раева – секретар на Общината и председател на Общинския съвет.

Беше отдадено дължимото уважение към всички хора, записали своето име в летописната книга на Обреден дом Тутракан – кметове, секретари, длъжностни лица по гражданско състояние и обредна дейност, архитекти, художници, пианисти, файтонджии и пр.

Нелек е пътят на създаването на нещо ново и то да стане най-красивия Обреден дом в България. Но преди това? Сградата е построена преди 126 години. До 1940 г. е румънско училище, а след освобождението на Тутракан от румънската окупация става българска прогимназия, по-късно гимназия „Стефан Караджа“. След земетресението през март 1977 г. сградата е пострадала и след продължителен ремонт се превръща в днешния красив ритуален дом. През 1983 г. художниците Юрий и Красимира Василеви работят по художественото оформление на сградата и създават един прекрасен интериор с уникални стенописи, мозайки и витражни пана. „Стенописът ще ни върне назад във времето при първото библейско семейство – Адам и Ева. Ще видим как новият член в увеличилото се семейство прави първите си крачки, и ще разберем, че всъщност животът е един миг“ – това чухме от водещите на събитието Анка Монева и Жоржета Опрева. А специалното видео-обръщение от художника Юрий Василев ни върна 40 години назад във времето.

От 20 юли 1985 г. (тържественото откриване), та до днес, тук се извършват радостни ритуали по сключване на брак и именуване на деца.

Официални гости в Обредния дом бяха кметът на Община Тутракан – д-р Димитър Стефанов, зам.-кмета Даринка Иванова, директорът на Историческия музей Петър Бойчев. Сред гостите бяха и сем. Тодорка и Пламен Нечеви, които са от първите сключили граждански брак в новия Обреден дом.

Ритуалът по сключване на граждански брак бе изпълнен от Жоржета Опрева, Евгения Бонева и Надежда Иванова.

Кметът д-р Стефанов поздрави младоженците и им пожела да присъстват на сватбите на децата си в този обреден дом. Пейзаж от Тутраканския бряг с вечната река бе подаръка на Общината за младото семейство. Община Тутракан се беше погрижила и за сватбената почерпка, на която гостите се чукнаха за здравето на семейство Борисови. А за да бъде още по-вълнуващо празненството, дъщерята на Силвия и Венцислав – Хана, ги поздрави с песента „Детелини“.

Първото по рода си тържество с възстановка на сватбен ритуал в 40 годишния Обредния дом в Тутракан е повод да кажем, че той се е превърнал в културна емблема на града, защото в него се провеждат представяне на книги, научни конференции, симпозиуми, връчване на дипломи, тържествени сесии на Общинския съвет, изложби и други културни събития. От няколко години насам в тази сграда се приютява и Художествената галерия на Тутракан.

Дом на любовта! 40 години Обреден дом – Тутракан отпразнувани с възстановка на сватбен ритуалВчера, в тържествена…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Wednesday, May 17, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе