Главна медицинска сестра в МБАЛ-Тутракан: Медицинската сестра е тази, която е до болния 24 часа

Международният ден на сестринството – 12 май, е празник на медицинските сестри, на акушерките, на лаборантите, на рехабилитаторите.

Ана ПЕТРОВА е завършила специалността „Акушерка” в Медицински институт в гр. Варна през 1980 г. Работила е 20 години като акушерка, след което завършва „Управление на здравни грижи” и от 2000 г. е главна медицинска сестра на МБАЛ-Тутракан.

В професията попада случайно, но след това разбира, че тя е нейното призвание:

– Да си акушерка това е нещо прекрасно – да съпреживяваш с майката нейната радост, да можеш да й помогнеш, да си до нея в най-щастливите моменти – това е нещо незаменимо! Пожелавам да го изпита всеки, който иска да работи тази професия.

Когато завърших „Управление на здравни грижи” се запознах по-детайлно с професията на медицинската сестра и оттогава изпитвам голям респект и уважение към тази професия. Това са колеги, които имат много професионални умения и качества и са първи помощници на лекарите. Познавам много достойни медицински сестри не само от нашата болница – мои колеги в процеса на работа, и изпитвам огромно възхищение и респект към тях.

– Как преминава един работен ден на медицинска сестра/акушерка?

– Работният ден е много напрегнат, натоварен, интензивен. Медицинската сестра или акушерка работи в екип с лекаря. След като минат визитация и видят какви са лекарските назначения започва тяхната самостоятелна работа. Но трябва да се знае, че работата на медицинската сестра и акушерката не е само по лекарските назначения, а и основно грижите към болния пациент. Сестрата е тази, която трябва да обгрижи болния, да направи това, което той, ако имаше достатъчно сили, воля, желание, умения би направил сам. Тя трябва да се грижи и за неговата хигиена, за това да поема течности и храна, да се облича самостоятелно и да бъде раздвижен.

Много са сестринските грижи, които изпълват работния им ден. Сега, поради намаляване броя на медицинските сестри и интензивния график, понякога, за мое съжаление, те остават на заден план, а основно са лекарските назначения. Медицинската сестра е тази, която е до болния 24 часа. Тя трябва да има много знания за различните болести, затова как функционира човешкият организъм, защото тя наблюдава болния и трябва навреме да сигнализира лекаря за някои отклонения и да се вземат навременни мерки.

За мен, медицинската сестра или акушерката са достоен партньор в работата на лекаря.

– Какво ще кажете на младите хора, които завършват сега, за да ги мотивирате към тази професия?

– Бих ги посъветвала да я предпочетат, защото това е една добра професия, в която могат да намерят реализация – винаги ще има работа за медицински сестри и акушерки. Колкото и да навлизат новите технологии в нашата практика, те няма да отменят ролята на медицинската сестра и акушерката. За съжаление, малко млади хора се насочват към нея. Може би, това се натрупа с годините, когато заплащането не беше достойно, отчасти се неглижираше ролята на медицинската сестра в екипа, не се обръща внимание на намаляващия брой на медицинските сестри и сега кризата се усеща не само при нас, а в цялата страна, дори и в световен мащаб се говори за недостиг на медицински сестри.

МБАЛ-Тутракан работим в тази насока – да привлечем млади кадри. Организирали сме няколко години с управителя д-р Богомил Бойчев срещи със завършващите ученици в двете средни училища в Тутракан и СУ „Васил Левски” в гр. Главиница. За срещите сме канили и новозавършили млади колеги да им разкажат за професията, какво ги е привлякло към нея, как се чувстват. За съжаление, резултатите не са такива, каквито би ни се искало… Към момента имаме три наши стипендиантки, които през м.септември ще започнат стаж при нас. Успяхме да помогнем на други три да се подготвят и да кандидатстват и те са бъдещи наши стипендианти.

Ако някой иска да практикува професията медицинска сестра/акушерка, трябва да знае, че много важно е да носи в себе си качества като милосърдие, човеколюбие, отдаденост. В този смисъл, ще споделя един случай за една моя колежка, която работеше в реанимацията и винаги нейните пациенти бяха най-добре обгрижени – измити, изкъпани, сресани, с почистени уста, нос, очи. Веднъж я попитах как се случва това, как тя го прави, а на някои колежки изрично трябва да бъде казано. Тогава тя ми отговори: „Това ми идва от вътре.” Именно това е призванието да си медицинска сестра – да ти идва отвътре, за да го правиш с хъс, с желание, с любов към болния, защото в този момент той е беззащитен и има нужда от това внимание.

– Днес е празник, какво ще пожелаете на колегите си?

– Най-сърдечно им пожелавам да са здрави те и техните семейства и със същия хас, със същата воля, със същия ентусиазъм да продължават да работят, защото те дават много от себе си. Работят интензивно, полагат много често извънреден труд и така лишават себе си и семействата си от някои неща за сметка на работата, но аз безкрайно им благодаря, че продължават да работят с желание и отзивите за нашата болница са добри.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе