Приключи добруджанският конкурс за изработка на кукли в народни носии

Първи Национален конкурс за изработка на българска автентична носия в умален размер „Българска носия“, организиран от НЧ „Възраждане – 1940 г.“, с. Старо село и Сдружение „Обичам, мечтая, творя“. Чудесни изработки, представящи носиите на различни етногрупи в България. Жури с председател д-р Йордан Касабов направи преглед на 26 кукли от различни краища на страната, за да оформи предложения за 9 награди – едва голяма, две специални и още няколко за първо, второ и трето места.

Всяка от куклите пристигна до организаторите със свой своеобразен „паспорт“ – име и описание, показващо социален статус и пренадлежност към определена етногрупа от най-популярните: добруджанска, голяма полянска, тракийска, шопска, рупска и др. На практика с имената спокойно може да се състави представителен именник в духа на старите ни традиции за благозвучност и изконност на наименованието.

На журито, включващо още историк от Тутракан – Величко Атанасов, както и двама журналисти от Дружество на СБЖ Силистра – Калина Грънчарова и Йордан Георгиев, му е направило приятно впечатление фактът, че почти всички участници, изработили куклите, са проявили старание. Редки са случаите, в които са забелязани кичозни елементи – примерно използване на материали, закупени от магазина. Епизодична е ширпотребата, включена в костюмите. Някои от моментите са уникални, защото са правени на ръка, включително чрез плетене, тъкане, апликиране и т.н.

Общото усещане е, че е изпълнен замисълът на идейниците, сред които е и Антония Камбурова от Тутракан, а авторите на куклите са се съобразили с предварителните изисквания, което е направило избора на журито труден. Това ще бъде видно и от протокола с определените награди, както и с мотивите, вписани в него. Не на последно място е забелязано, че вниманието е било насочено към женския народен костюм при българите, което има и своето обяснение – наличното разнообразие в отделните региони на страната, както и възможността да се подчертаят конкретни мотиви – от главата до чорапите и обущата.

Според д-р Касабов: „В някои от куклите дори виждаме изработени пословични везби по т.нар. свекървени ръкави; с копринена изработка е показана геометрията на българите – квадрат или ромб – той олицетворява и жената – Богинята майка; канатицата – символ на четирите български стойности в живота. Оценихме по достойнство автентичността, представена в куклите. Пренебрегнахме иновациите, защото те не показват българската същност“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе