„Събор се сбира” в село Черногор

„Събор се сбира” – един шумен, пъстър и многолюден празник. Събор се сбира и до днес в първата събота на месец май. Той е един от най-големите и чакани празници.

На този ден се събират всички, напуснали родната стряха. Пръснати нейде далеч, деца и близки отварят портата на бащиния дом, и ти е така хубаво да видиш и да чуваш…. „Добре си дошъл!“
Събора се провежда на дата, важна за историята на с. Черногор, отбелязвайки рождението на поета Пеньо Пенев, списвал и редактирал тук, в ДЗС „Янко Забунов“, през 1957 г., многотиражката „Добруджанска дума“.

Поздравления за празника поднесоха кмета на Община Главиница г-н Неждет Джевдет и кмета на с. Черногор – Йозджан Юмеров, които пожелаха здраве, късмет и добри бъднини на село Черногор.
Събора уважиха и зам. кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Главиница Иванка Сярова, и Неше Ниази – старши специалист „Данъчна служба“.

Дълго, кръшно хоро, поведено от г-н Джевдет, се изви на площада, на което се хванаха младо и старо. Децата щъкат между сергиите я за захарно петле, или някоя дрънкулка. Всеки се надява да види някой близък или познат, който не е срещал с години.

Дали поради многото почивни дни или заради утвърдената традиция, но тази година много хора се събраха в селото и възползвайки се от хубавото време станаха съучастници в един хубав празник.

„Събор се сбира” – един шумен, пъстър и многолюден празник. Събор се сбира и до днес в първата събота на месец май. Той…

Posted by С.Черногор Общ.Главиница on Sunday, May 7, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе