Две първи места и лауреатско звание за учениците от ПМГ “Св. Климент Охридски” на националния кръг на олимпиадата по лингвистика

От 21 до 23 април 2023 г. в гр. София се проведе националния кръг на олимпиадата по лингвистика. По правило това е най-сериозният републикански форум в тази научна област. За да достигнат до него участници от цялата страна първо трябва да преминат през два подборни кръга. Тази година от стотиците участници, явили на първия кръг, едва 120 се класираха за участие в националния кръг. Сред тях бяха Мира Липкова, Петър Петров, Траян Тодоров от 9. клас и Николай Георгиев от 11. клас на ПМГ с ръководител Милена Коцева.

Въпреки сериозната конкуренция Мира и Николай успяха да станат абсолютни шампиони в своите възрастови групи, побеждавайки всички свои връстници, представители на някои от най-престижните гимназии в страната – СМГ, НПМГ, Американския колеж и много други. От тази година оценка на олимпиада получават освен учениците от 12. клас и тези от единадесети. Сред оценените ученици Николай получи най-висока оценка 6.00 и беше обявен за лауреат. Петър и Траян заеха престижните осмо и десето място.

По повод отличното си представяне в олимпидата и провелото се през януари Национално състезание по лингвистика Мира и Николай станаха сред 16те поканени лингвисти от страната да вземат участие в подбора за националния отбор на България. Това им дава шанс след участие в контролите, които ще се проведат през юни в Слънчев бряг, да станат част от 8те представители на страната в Международната олимпиада по лингвистика – най-престижният форум за всеки състезател.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе