Ученици от първи, девети и десети клас – гости в Деня на отворените врати в Районен съд-Дулово

На 19 април Районен съд-Дулово проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Какво работят хората в съда?“.

Участие в инициативата взеха ученици от 9 а и 10 а клас, профил „Хуманитарни науки“ в ОУ“Христо Ботев“-Дулово, които за първи път посетиха Съдебната палата. Училището е дългогодишен партньор на съда в инициативите по Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Председателят на съда Емил Николаев по впечатляващ начин въведе учениците в правната материя. Под формата на ролева игра и разговори достъпно бяха пресъздадени ролите на участниците в съдебния процес-съдия, прокурор, подсъдим, адвокат, ищец, ответник, свидетел, вещо лице. Специално внимание бе отделено на отговорностите на съдебните деловодители и съдебните секретари. Разяснени бяха етапите на работа по съдебните дела-наказателни и граждански.

Младите хора получиха ценни съвети как да се предпазят от постъпки, носещи отрицателни последици в живота им занапред.

Учениците получиха Конституция на Република България и полезни образователни материали за защитата в дигиталния свят; опасностите в Интернет; притежанието на наркотици; трафика на хора и други.

Инициативата приключи с уговорка за нова среща, темата за която да изберат учениците.

Денят на отворените врати в Районен съд-Дулово продължи с посещението на ученици от I-б клас от ОУ „Христо Смирненски“-Дулово

Децата задаваха въпроси и споделяха мнение по различни казуси, свързани с неспазване на правила, нарушаване на права и последиците от това.

Интерес предизвика посещението на стаята за конвоирани лица и синята стая. В предразполагащата обстановка на синята стая децата научиха, че целта това помещение е да бъде проведено щадящо изслушване на деца, когато това е необходимо по делата.

Акцент в срещата с първокласниците беше поставен върху важността да спазват правилата, да бъдат добри и достойни хора.

Днешното посещение на първокласниците в  Районен съд-Дулово сложи началото на инициативата на съда за ранна превенция и възпитаване на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе