Награди за кукерски групи от цялата страна в Национален фестивал в Калипетрово

Навръх големия християнски празник Благовещение в село Калипетрово бе проведен с един месец отсрочка големият празник Сирни Заговезни – един от тези в българския народен календар, в който езичеството подава ръка на по-съвременни духовни ценности. Проведен бе XVI-ият Национален кукерски фестивал – инициатива на НЧ „Пробуда-1940″, осъществена със съдействието на община Силистра и на кметство Калипетрово. Както и със спонсорството на търговските дружества „Агра 2000“, „Агро-Николови“, „Брамак покривни системи“, „Веди Арт“, „Кентавър-66“, „Курти Транс“, . „Лъки СИС“, „Органик Ленд Корпорейшън“, „Тисофт Нет“, „Трейд Транс“,„Доби-Д“. Към тях прибавяме: ръчно декорирана бутилка с кайсиева ракия от танцьорката от ТС „От извора на Калипетрово“ Добринка Петрова и парична награда от нейната дъщеря – също читалищна самодейка – Рени Николова!

Със своя лепта бяха Никола Узунов – кмет на село Калипетрово, Стоян Узунов – общински съветник в ОбС – Силистра, и д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, който участва в награждаването, а преди това и в приветствената част на откриването на фестивала. В него се включиха около 500 кукери от 15 групи от 5 административни области от цялата страна – Силистра, Варна, Пловдив, Ямбол и Сливен, както и от с. Брънещи, окръг Илфов, Република Румъния. Своя лепта в различни форми прибавиха Ирена и Добринка Петрови и семейство Милка и Дяко Трендафилови (техният жест комплект от по 4 авторски книги на всяка от гостуващите групи).

Жури в състав: д-р Йордан Касабов – етнолог, Велико Димчитров и Симеон Симеонов – хореографи, отреди две „Специални награди“ на Кмета на с. Калипетрово – за Кукерска група от НЧ „Родолюбие-2006“, с. Айдемир, и от името на общинския съветник Стоян Узунов – за Кукерска дружина към НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово.

Карина Велчева от с. Лозенец, Калоян Иванов от с. Драгоданово и Филип Баев от гр. Силистра взеха поощрителни награди за най-малки участници, но журито поощри и още няколко техни връстници. Първи награди в различни категории получиха кукерските групи на с. Климент. общ. Карлово, и на с. Дражево, общ. Тунджа. Вторите са за: с. Пъдарево, общ. Котел; с. Бозвелийско, общ. Провадия. Третите награди: с. Драгоданово, общ. Сливен и с. Глушник, общ. Сливен. Всички останали участници също получиха награди в различни „категории“, сред тях бе и награда за пресъздаване на гравюра „Кукли“ от Феликс Каниц. Всички награди имат и финансово изражение от общия награден фонд от над 3 200 лева, вкл. предоставени от община Силистра.

Организаторите от читалището във Фейсбук заявиха: „Благодарим на Курти Иванов – председател на НЧ „Пробуда-1940″, на Читалищното ръководство, на служителите, на отговорниците за всяка кукерска група и не на последно място на коменданта на фестивала Деан Еников, който е едновременно читалищен настоятел и кукер в калипетровската кукерска дружина! Благодарим на водещия Йордан Георгиев и на компетентното и безпристрастно жури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе