Служители на РУ-Тутракан задържаха двама за незаконни археологически разкопки

Снимка: ОДМВР - Силистра

Двама са задържани за незаконни археологически разкопки в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 18 март от служители на РУ-Тутракан.

Мъжете – и двамата на по 53 години, били установени с колите си в землището на село Косара, докато без съответното разрешение търсели посредством металдетектори археологически обекти в района. На мястото били направени множество изкопи с прясно изровена пръст до тях.

Снимка: ОДМВР – Силистра

При извършените проверки у единия от мъжете и в автомобила му били намерени 40 старинни монети и 5 предмета с белези на артефакти, а у другия – 4 грама метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия, при които в дома на единия в село Косара били открити 520 монети и 42 артефакта, металдетектор, 5 грама семена от канабис и 10 пистолетни боеприпаса. Други 8 монети и 10 артефакта, както и 4 металотърсача били намерени при претърсване в жилището на другия мъж в село Сокол.

Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа. Археологическите находки са иззети. Назначени са историко-археологическа и нумизматична експертизи и е образувано досъдебно производство по чл. 277 а, ал. 3 от НК.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе