Най-голямата хуманитарна организация в света – Ротари Интернешинъл, празнува на 23 февруари 118 години служба на обществото

На 23 февруари 2023 г. глобалната мрежа от лидери и професионалисти, посветени на службата на обществото, известна като Ротари Интернешънъл, чества 118-ата си годишнина от своето през 1905 г. по идея на адвоката от Чикаго Пол Харис. В своето време той е казал: „Каквото и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“. В днешно време на негово име има награда, на която са носители и двама силистренци – инж. Веселин Андреев и д-р Марин Пейчев. През годините и двамата са били президенти на местния клуб, основан със съдействието на Ротари клуб Варна през 2000 г., но официално признат две години по-късно. Пет години след силистренския бе създаден и клубът в град Тутракан, на който спонсор (кръстник) са силистренци.

В момента РИ е организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти. Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота – хора на действието, работещи заедно за вдъхновяващи каузи (малки и големи; локални, регионални, национални и световни). Девизът на Ротари „Service Above Self“, т.е. „За безкористна служба“, отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете ѝ за подобряване на живота на хората по света.

През годините Ротари Интернешънъл и Ротари България (от 2007 година насам в самостоятелна ротарианска област Дистрикт 2482) са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността.

Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация „Ротари“ през 2017 г., която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, в помощ на глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорство с други организации, сред които УНИЦЕФ и СЗО, както и за насърчаване на мира, разрешаване на конфликти и предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещи се общности.

Дистрикт-гуверньорът на Ротари България за 2022-2023 г. Виолина Костова сподели с всички български ротарианци, ротарактори и интерактори (вкл. за интерактклубовете в Силистра и Тутракан): „Това е денят, в който и ние, българските ротарианци, празнуваме и сме горди да бъдем част от тази изключителна организация. Но Ротари е много повече от това. Ротари е уникално семейство, защото всеки наш член е приел за своя кауза да помага на обществото дарявайки своето време и средства“. Всеки един от нас не само съпреживява мечтата на Пол Харис, но и работи активно тя да бъде актуална днес и в утрешния ден. Днес, ние преоткриваме Ротари по нов начин, защото светът се променя, и ние с него. Всеки ден, вече 90 години, българските Ротарианци влагаме своята страст и усилия в изпълнението на проекти и каузи, които имат трайно въздействие в обществото. Защото Ротарианците сме хора на действието!“

118-ата годишнина на Ротари е празник на повече от един век служба, но също така е напомняне за решаващата роля, която Ротари и нейните членове играят в справянето с най-неотложните предизвикателства в света. Чрез своя ангажимент за безкористна служба, членовете на Ротари продължават да променят общностите, на които служат, оставяйки трайна следа в живота на хората навсякъде по света. Ротарианците ежедневно работят за един по-добър свят за всички и приветстват лидери и професионалисти от всички среди да се присъединят към тази мисия.

Миналата година Ротари клуб Силистра отбеляза с юбилеен бал своята 20-ата година, тогава председателстван от най-младия си президент в своята история – Боян Боев. За това събитие четете на адрес: https://jordansilistra.blogspot.com/2022/04/20_18.html, в материала „С юбилеен бал Ротари клуб Силистра отбеляза 20-ата си годишнина“: „16 април 2022 г. Град Силистра. Ресторант „Дръстър“. Тържество „20 години Ротари клуб Силистра“, преминало с участието на представители от клубове от градовете Русе, Тутракан и Попово. За изминалата време от клуба са реализирани десетки малки и големи проекти в хуманитарната сфера. Вложени в тях са над 100 000 лева, а отделно е положеният труд от ротарианци и приятели от няколко поколения“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе