Наградиха победителите от ХХII-ри Национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов награди победителите от националния конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“, организиран от Община Силистра.

Домакин и съорганизатор на конкурса е Регионална библиотека „Партений Павлович“ с директор г-жа Галина Раева. Дългогодишен партньор е Литературно сдружение „Реката и приятели“ с председател г-жа Мариана Стоянова.

Поздрави към участниците поднесоха младите таланти от Силистра – Михаил Илиев от китарен клуб “Акустик” с ръководител Виктория Цветкова и Рада Динева от клуб “Амадеус” с ръководител Грета Дачева.

Всяка година Община Силистра провежда конкурса, който е с национална значимост и е част от културната палитра на нашия град.

Двадесет и второто му издание бе обявено на 8 ноември 2022 г. като равносметката в заключителната му част е участието на 52 творби от цялата страна. Всеки автор в своя декларация посочи, че творбата, с която участва в конкурса, е негова самостоятелна авторска разработка и не е копирана от други източници. Авторите предоставят авторските права върху изпратените произведения на организаторите (съгласно Закона за авторското право и сродните му права) за безвъзмездно използване за целите на конкурса.

Началото на конкурса е поставено през 2002 г. от Сдружението на литературните творци “Реката” за откриване и изява на нови творчески дарования. За юбилейното 20-годишно издание на конкурса общината издаде Алманах с наградените стихотворения на конкурса в периода 2002–2020 година.

Тазгодишното тричленното жури, под председателството на проф. д-р Радослав Радев от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий” и членове – Ваня Игнатова – старши експерт по български език и литература към РУО на МОН – Силистра и поетесата Мариана Стоянова отличи трите най-добри произведения.

Проф. Радослав Радев изпрати своето послание за конкурса, фрагменти от което гласят: „Участниците в този конкурс за виното и любовта настояват, че любовта е по-велика от удоволствието, тъй като е светлина, и по-лечебна от самотата, понеже е магия.“.

Класираните творби и техните автори са:
Трета награда за стихотворението на г-жа Радка Георгиева Димитрова от град Севлиево за стихотворение със заглавие “Любовта е безстрашна”.

На второ място е класирана г-жа Ваня Георгиева Велева от град Ямбол за стихотворението “Писмо върху сняг”.

Първата награда в тазгодишното издание на поетичния конкурс се връчи на г-жа София Тодорова Милева от град Перник за стихотворение със заглавие „Расо”.

За него проф. Радев пише: „Прекрасно стихотворение, което звучи като драма, следствие на това, че пълното отдаване в любовта е сменено от отрицанието, говоренето е обезсмислило мълчанието. Неочаквано се случва в любовта да се изгуби святостта, а тръпката остава само една неразбираща голота, непосетена от лъча на надеждата. В крайна сметка, когато героинята живее с греха може да преживее ада, но когато излиза от него е по-добре да мисли за Господ“.

Наградата на Литературно сдружение „Реката и приятели” се присъди на Катерина Георгиева Ненчева от гр. Видин със стихотворението “Гроздова жажда”.

Класираните участници в тазгодишното издание на конкурса, получиха парични награди и Алманах с наградените стихотворения на конкурса в периода 2002–2020 година.

Приветствия и поздравления към г-жа София Милева от Перник, която получи първа награда в тазгодишното издание на конкурса, поднесоха и зам.-кметът г-жа Мария Недялкова и г-жа Цветана Игнатова – директор на дирекция “Хуманитарни дейности”.

ХХII-ри Национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов"под патронажа на д-р Юлиян Найденов -…

Posted by Община Силистра on Tuesday, February 14, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе