Св. Литургия в храм „Св. Харалампий“ в с. Варненци

Днес, 10 февруари в тутраканското село Варненци своя храмов празник отбеляза църквата, която е единствена за Русенската и Доростолската епархия с името на свети Харалампий.

По традиция Света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в съслужение със свещеници от епархията. В службата се включи и свещеник Фанел Бурулян от Румъния.

Традиция е на този ден светите отци да освещават мед като бурканчетата с целебния продукт се оставят да пренощуват в църквата, преди да бъдат осветени.

На този ден пчеларите ръсят кошерите със светена вода , за да се роят повече, а от осветения мед дават и на пчелите за берекет и повече мед. На богослужението бе и кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов с част от неговия екип, както и кметовете на с. Варненци – Снежана Михайлова, и на с. Шуменци – Калина Михайлова. По традиция от 10 години на службата присъства и румънска делегация от побратимената на Тутракан община Кирнодж от Румъния. В делегацията бе и Аурелиан Котобан , – общински съветник, директор на етнографския и краеведски музей и началник на пощата в Кирнодж. Предната вечер той представи своята четвърта двуезична книга „Кирнодж – Тутракан – мост над Дунав“ в Обредния дом в Тутракан.

Проповед за празника, както благодарности и благопожелания към духовници и миряни отправи Митрополит Наум в края на богослужението.

Владиката извърши водосвет за здраве и освети донесения от миряните мед, който бе раздаден за благословение.

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. Литургия в храм "Св. Харалампий" в с. ВарненциКметът…

Posted by Община Тутракан /Municipality of Tutrakan/ on Friday, February 10, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе