Самодейката Мария Христова отбеляза своя юбилей 80 години с фоклорен празник

Преди повече от 30 години Мария Христова основава фолклорна група „Добруджа“ към НЧ „Доростол-1870“ в гр. Силистра. От 1991 г. участията на групата носят награди и слава на самодейците в страна и чужбина. Тя успява да създаде последователи и да изгради общност от самодейци, творци и почитатели на автентичния фолклор.

Днес Мария Христова получи плакет и поздравителен адрес от д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет-Силистра, както и подаръци, цветя, поздравителни адреси от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, от Мария Недялкова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, от Елица Тодорова – общински съветник и сътрудник в офиса на евродепутата Емил Радев, от г-жа Иванка Ташева и г-жа Добринка Атанасова – общински съветници, от областния управител, от други институции, от приятели и семейство.

Мария Христова е родена на 8-ми февруари 1943 г. в Алфатар. Произлиза от прочут род на свещеници и учители. Вече 32 години е отговорник на Фолклорна група “Добруджа“ при НЧ“Доростол-1870“. Медалите, грамотите и отличията в нейната биография са от най – престижните форуми в страната и чужбина. Тя е награждавана от Министъра на търговията със Златна значка. Творческата енергия на Мария Христова нейният позитивизъм и постоянство будят възхищение. Няма събитие, за което тя да не е приготвила погача или песен. Мария Христова е будител за поколенията и пример за запазване на традициите не само в Община Силистра.

В изпълнение на Решение № 273/2016 г. на Общинския съвет – Силистра е отличена със званието “За граждански принос“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе