От Силистра стартира конкурс за деца от целия свят, посветен на старите български традиции

На пресконференция в Национален клуб на БТА в Силистра педагожката Йонка Господинова обяви официално старта на 14-ото издание на започналия през 2005 г. Международен конкурс за детска рисунка „Слънчевите руни в българските носии и история – Силистра 2023“. Негови организатори са Фондация „Азгард“ и Клуб „Приятели на слънчевите руни“ (обявата за конкурса е във Фейсбук-профил Слънчеви руни).

Материалите на участниците се получават до 30 април т.г. на имейл: [email protected]. Засега няма обявена дата за финално тържество за обявяване на наградите, носителите на които от 2-3 години не се обявяват публично по причина на настояване на родители на децата, както твърдят организаторите. През изминалите години в проявата, която миналата година за пръв път премина и с фолклористична научна конференция, в нея са се включили представители на 10 страни, включително от българските общности в Румъния, Македония, Украйна и Молдова. Както и от български училища от чужбина – най-често от Букурещ, Брюксел и Виена, но и от други столици.

Целта на конкурса е децата от 6 до 18 години да открият красотата в слънчевите багри и да „прочетат“ тяхното съдържание в носиите, везбата и тъканите. Дори само за момент да ги извадят от раклите на своите предци, за да се снимат с тях. Конкурсът е стимул за създаване на родословно дърво във всяко семейство, в което подрастващият вземе инициатива за това начинание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе