Защо се разболяваме?

Снимка: pixabay.com

Повечето възрастни хора хващат обикновена настинка 2-3 пъти всяка година. Всъщност, има две причини, поради които може да се разболеем по-често от средното. Експерти твърдят, че като цяло броят пъти, в които един възрастен се разболява, варира в зависимост от личната имунна система и от това колко често са изложени на вирус.

„Хората се различават много“, каза Ото Янг, професор по медицина в отдела по инфекциозни болести и по микробиология, имунология и молекулярна генетика в Училището по медицина „Дейвид Гефен“ в UCLA. „Има хора, които се чувстват като болни през целия сезон на настинка и грип, и други, които са незасегнати от това“, каза той.

Честите симптоми на настинка могат да продължат около седем до 10 дни. Те включват: кашлица, болки в гърлото, хрема, задръствания, главоболие и кихане. Много различни вируси го причиняват, въпреки че риновирусите са най-често срещаните.

Децата

Децата се разболяват по-често от възрастните и тези, които имат деца или се грижат за тях, често се заразяват от тях. Томас Мъри, педиатър по инфекциозни заболявания в детската болница Yale New Haven, казва, че децата са по-склонни да се разболеят, защото имунната им система не е напълно развита и прекарват повече време на места с други деца, които също лесно се заразяват. Децата в предучилищна възраст могат да се разболяват до веднъж месечно, но този брой намалява след като пораснат достатъчно, за да могат сами да се грижат за хигиената си.

Комуникация с други хора по време на работа

Мъри, медицински директор за превенция на инфекции в детската болница Yale New Haven, заявява, че там, където работи човек и поведението му на работното място може да допринесе за вероятността да се разболее. Например, обикновено хората са по-малко склонни да се заразят, докато работят от вкъщи, отколкото на работа, където има контакт с много хора на ден. „Хората, които не мият ръцете си и стоят близо до хора със симптоми, са по-склонни да се заразят“, добави той.

Пол Хънтър, професор по медицина в Медицинското училище в Норич към Университета на Източна Англия, Обединеното кралство, твърди, че пътуването до работа в претъпкан градски транспорт също може да допринесе за лесното разпространение на вирусите на настинка.

Настинките се причиняват от „огромен набор от вируси“

След като сте изложени на вирус на настинка, имунната ви система трябва да го отблъсне. Една от причините настинките да са толкова чести е, че се причиняват от „огромен набор от други вируси“ и заразяването с един не означава, че сте защитени от друг.

Ако се разболеете днес, тогава ще имате известна защита от друга инфекция за около седмица след това поради протеин, наречен интерферон, който е част от защитата на тялото срещу вируси, заявява Хънтър. който е специалист в диагностиката, лечението и превенцията на инфекциозни заболявания.

Повечето възрастни, които получават чести настинки, продължаващи няколко дни, вероятно изпитват всички вируси, които циркулират в нашата среда и естественият ход е те да бъдат отново на обществени и социални места.

Въпреки това, настинки, продължаващи повече от 10 дни или бактериални инфекции в допълнение към настинката, които не реагират на антибиотици, могат да бъдат признаци на слаба имунна система, причинена или от здравословно състояние, или от лекарства. Затова хората с настинки, които са „тежки“, „необичайни“ или продължават повече от 10 дни, трябва да посетят лекар.

Не можете да предотвратите напълно настинките

Някои изследвания предполагат, че добавките с витамин D могат да помогнат за предпазване от респираторни инфекции, особено за хората над 60 години. Въпреки това, като цяло хората не могат да направят много, за да предотвратят настинка, тъй като вирусите, които ги причиняват, са силно заразни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе