Обощаваща пресконференция за социалните политики, проекти по европейски и национални порграми, реализирани чрез ОС – Силистра

На 13.12.2022г., в националния пресклуб на БТА- Силистра, д-р Мария Димитрова- председател на ОбС и г-жа Мария Недялкова- зам.-кмет “Хуманитарни дейности“, в качеството си на председатели на действащите комисии и г-жа Галя Горанова- началник- отдел “Обществено здраве, социална политика и спорт“, дадоха пресконференция за представителите на местните и централни медии на тема: „Социалните политики, стартиращи проекти по европейски и национални програми, реализирана подкрепа през отминаващата година, съгласно правилници, приети с решения на Общински съвет- Силистра“ по следните направления:

Фонд „Здраве”; Отпускане на еднократна финансова помощ за новородени и/или осиновени деца и насърчаването на раждаемостта на територията на община Силистра; Финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Силистра; Обществения съвет по социално подпомагане в община Силистра.

По думите на д-р Мария Димитрова стана ясно, че по фонд „Здраве“ са изразходвани за 2022 г. – 38 919,12 лв., отпуснатите средства в Бюджет 2022 са 40 000,00 лв. Проведените заседания за 2022 г. са 8. Броят на подпомогнати кандидати е 27, от които 23 са одобрени за финансова помощ за възстановяване на месечни пътно-транспортни разходи от и до работното място и 4 за възстановяване на разходи за свободен наем и няма отказани заявления. На основание „Правилника за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за новородени и/или осиновени деца и насърчаването на раждаемостта на територията на община Силистра“, който влиза в сила през м. март т.г. са изплатени еднократни финансови помощи в размер на 23 000.00лв Отпуснати по Бюджет 2022г. са 60 000.00лв., при подадени 103 заявления и одобрени 89.

Д-р Димитрова уточни, че Община Силистра е носител на приз „Кмет на годината“ в направление „Социална политика“ и тенденцията да няма необхванати социални групи е приоритет в работата както на ОбС, така и на общинската администрация.

По повод дейностите в другите две комисии г-жа Недялкова представи данните, че на основание „Правилника за устройството и дейността на Обществения съвет по социално подпомагане в Община Силистра“, през периода от януари до ноември 2022г. са постъпили 35 заявления, като са подпомогнати 19 лица, отказана е подкрепа на 16 заявителя. Изплатените средства до 30.11.2022 г. са на обща стойност 13294,52 лв. До края на календарната година предстои още 1 заседание на Комисията. Отпуснатите средства в Бюджета за 2022 г са 20 000 лв.

По „Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на Община Силистра“ след проведени заседания са подпомогнати 4 семейства и двойки на обща стойност 4 000.00лв. Отпуснатите средства в Бюджет 2022 са 10 000,00 лв. Отказ е направила Комисията на 1 заявление, поради липса на уседналост на единия от съпрузите и задължения към Община Силистра на другия.

Г-жа Горанова подчерта необходимостта от добро взаимодействие между двете местни институции и различните министерства, за да се осъществяват грижите за уязвимите групи. Тя посочи и факта, че от януари 2023г. ще продължи обгрижването на хората по проект „Грижа в дома“, който ще обхване 341 потребители и ще осигури работни места, по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027г. Основната цел на Проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа и да осигури подходяща социална закрила, и достъп до основни услуги за уязвимите групи лица. Продължава и работата по проект на Община Силистра операция “ Топъл обяд“ по програма за „Храни и основно материално подпомагане“ съфинансирана от Европейски социален фонд+.

На пресконференцията присъстваха г-жа Мирослава Червенкова- общински съветник и секретарите на социалните комисии.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе