Литературен конкурс по случай патронния празник на ПМГ в Силистра

По повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“ беше организиран и традиционният училищен литературен конкурс, като тази година темата бе „Най-добрият човек, когото познавам“, а фокусът – върху добротата – качество на личността, което държим да изградим и у нашите ученици.

В своите есета Кристи-Анна Тодорова, Преслав Петров, Ерен Черкез и Доника Георгиева, чиито преподаватели са г-жа Искра Йорданова и г-н Владислав Димитров, представят вижданията си за доброто – за едни то се състои в това „човек да умее да прави компромиси и да си взема поука“, за друг – да не съдим хората, а „да се опитваме да видим доброто у тях“, а трети от участниците споделя, че „добрият свят“ ще е такъв, „ако има мотивирани хора, които да го превърнат в своя мисия“. Но за да оставим нещо добро зад себе си, „защото времето лети“, е нужно все пак „да продължим да го предаваме нататък“, заключава четвъртата от наградените ни участнички.

В разказа на Мила Ненчева откриваме едно „графитено кокиче“, което украсява сивата преди това стена, близо до училището – символ на добротата, която понякога се крие в най-малките жестове.
Преслав Петров пък ни пренася във времето на Платон и древна Атина, където по-възрастният от философа Ламиус му дава нагледен урок по доброта, откупувайки трима роби, двама от които в миналото са били негови недоброжелатели. Но нали това е точно красивото у истинския човек – да простиш и помогнеш на враговете си?

В третия награден разказа – този на Габриела Петрова – след кратката история, разказана от Анна на малката Елизабет, загубила близък човек, детето заключва: „Доброто ще възтържествува, както винаги го прави. То е в сърцата ни и никога няма да се забрави“.

Директорът на училището, г-жа Анелия Невска, награди отличилите се на първи места, а всички включили се ученици получиха грамоти и предметни награди, както и благодарността ни, че откриха в себе си вдъхновение и кураж.

Наградите за отличените ученици в литературния конкурс и тази година се осигуряват от живеещия понастоящем в Америка силистренец Румен Чернев, самият той възпитаник на училището, който подпомага духовното развитие на младите хора в града ни.

По повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“ беше организиран и традиционният училищен литературен конкурс, като тази…

Posted by ПМГ "Св. Климент Охридски" – гр. Силистра on Sunday, December 4, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе