Съдии от Районен съд-Силистра изнесоха лекция през учениците от ПГСУАУ „Атанас Буров“

Ученици от ПГСУАУ „Атанас Буров“-Силистра влязоха за първи път в Съдебната палата в град Силистра и присъстваха на образователна лекция в Районен съд-Силистра.

Те бяха приветствани от Председателя на съда съдия Мирослав Христов, който се ангажира с провеждането на бъдещи лекции по теми, свързани с правосъдието, предложени от учениците.

Съдия Христов и съдия Жанет Борова по достъпен и адаптиран за аудиторията начин въведоха гостите в света на правото.

Присъстващите научиха много за участниците в съдебния процес – съдия, прокурор, съдебни заседатели, адвокати, съдебен секретар, подсъдим, ищец, ответник, вещи лица и свидетели. Редом с разказа за ролята на всеки участник, бяха показани и определените в залата места, които те заемат по време на съдебно заседание.

Голям интерес предизвикаха въпросите, свързани с наказателната отговорност на непълнолетните и пълнолетните лица.

Съдиите обърнаха внимание на темата за рисковете при употреба на наркотици и алкохол, управлението на МПС под влияние на тези вещества, както и последиците от това. Учениците се впечатлиха от факта, че са предвидени строги наказания дори при употреба, притежание или разпространение на минимално количество наркотично вещество, за лична употреба.

Полезни бяха акцентите за правата на всеки при връчване и получаване на съдебни, и други книжа. Как се връчват, кой и какви документи има право да получава, какво да направи човек, след като е получил документи?

Съдия Борова и съдия Христов говориха за необходимостта да търсим правата си, но и за задължението ни да зачитаме правата на другите. Те посъветваха учениците да се стараят да бъдат добри хора и да се пазят от нарушаване на закона, защото чистото съдебно минало е важно условие за заемане на много длъжности, и за достоен живот.

С посещението на учениците от ПГСУАУ „Атанас Буров“ в Районен съд-Силистра бе сложеното началото на мероприятията по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2022-2023година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе