Атрактивен патриотичен открит урок във филиала на силистренската библиотека

Различни са формите  за отбелязване на Деня на народните будители, който тази година отбеляза своя пръв век от неговото учредяване, както и 30 години от възстановяването му. За една подобна с атрактивен характер разказва профилът във Фейсбук на Филиал на Регионална библиотека Силистра, където напоследък се случват разнообразни събития. Чрез споделеното там научаваме за празнична изненада с участието на родолюбеца Валентин Петков, който е и колекционер, представител на Национално дружество „Традиция“ в Силистра.

На дългогодишните си приятели от 4в клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с учители Нина Михайлова и Теодора Боранова той представи свой поглед – историческа разходка от древността до наши дни на крайдунавския, наследник на стара крепост – при римляни, българи от първите царства, после и в Османската империя.

Пред жадните за различни от учебникарските знания той оръжия, с каквито са били опазвали нашите територии през вековете. За изпълнената с патриотично чувство и запомняща се атракция среща той бе възнаграден с уникална книга, наречена „Приказка за Силистра”. Нея децата са я написали краснописно и изрисували саморъчно под ръководството на г-жа Михайлова. Чрез това цветно издание те предлагат на читателите своята представа за града, в който живеят, при това творбата им е от времето, когато са били в първи клас.

Г-н Петков е участвал неведнъж в събития с подобен характер в Регионална библиотека „Партений Павлович“. За втора поредна година той бе участник със свои изложби във Форум „Българско наследство“ в град Балчик. Миналата година той предложи на вниманието на наши сънародници от България, Румъния, Молдова и Украйна постери с изобразени крепости, а тази година изложбата му бе с подобно съдържание, но с акцент Кримската война от средата на 19 в., арена на която е била територията на Добруджа, в частност и районът на Силистра.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе