Домашен арест за обвиняем в неизпълнение на полицейско разпореждане и заплашване на полицейски служители

Досъдебното производство е образувано срещу обвиняемият И.К. от село Калипетрово, Община Силистра, за това, че е извършил тежко умишлено престъпление от общ характер-заплашване с цел да принуди орган на властта-полицейски служители да извършат или да пропуснат нещо по служба или свързано с функцията им (престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК).

Припомняме, че на 03 ноември в село Калипетрово, обвиняемият И.К. управлявайки лек автомобил не се е подчинил на разпорежданията на полицейски служители-автоконтрольори, избягал с автомобила си, изоставил го и се прибрал в дома си. Малко след това И.К. излязъл в двора на дома си с нож в ръка като псувал и заплашвал „сега ще Ви избия“, и отново не се подчинил на разпорежданията на полицейските служители да пусне ножа. Един от полицейските служители произвел изстрел със стоп-патрон в безопасна посока. В последствие И.К. е бил задържан, но отказал изпробване с техническо средство за установяване на наличие на алкохол в кръвта, отказал е да даде кръв за изследване. След разрешение от Районен съд-Силистра, И.К. е бил отведен в ЦСМП-Силистра, взет му е биологичен материал и е назначена химическа експертиза*.

По отношение на 51-годишния И.К. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за 24 часа, а в последствие за 72 часа.

Районна прокуратура-Силистра внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия И.К.

В съдебно заседание Районният прокурор поддържаше искането като се мотивира, че И.К. е обвинен в тежко умишлено престъпление от общ характер, има съмнения, че е управлявал МПС, след употреба на алкохол, налагани са му множество административни наказания по Закона за движение по пътищата, и би могъл да се укрие или извърши друго престъпление.

Защитата на обвиняемият акцентира, че обвиняемият е с чисто съдебно минало, наложените административни наказания по ЗДвП са с ниска обществена опасност и към момента се касае за предположения за извършено престъпление.

Обвиняемият изрази дълбоко съжаление за стореното.

Съдът, след като съобрази доводите на страните и събраните по делото доказателства установи, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. От друга страна обаче обвиняемият има постоянен адрес, живее и работи в населеното място, има чисто съдебно минало, и не е налице предпоставката обвиняемият да извърши друго престъпление.

В този смисъл мярката „Задържане под стража“ би била прекалено тежка и в тази връзка за реализиране целите на мярката за неотклонение, визирани в НПК е възможно да бъде взета такава с по-нисък интензитет, но гарантираща безпрепятствено приключване на досъдебното производство, като при изменение на обстоятелствата би могло да бъде поискано изменение на мярката за неотклонение.

С оглед на това Районен съд-Силистра остави без уважение искането на Районна прокуратура-Силистра за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ по отношение на обвиняемия И.К.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд-Силистра.

*Уточняваме, че към момента на разглеждане на искането за вземане на мярка за неотклонение (5 ноември) резултатите от експертизата не бяха готови.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе