В Добротица представят сборника с песни на Йордан Николов-Слепия от 1898 г.

Навръх Деня на народните будители – на 1 ноември 2022 г. с начало 14 ч. в НЧ „Йордан Йовков“ в село Добротица, община Ситово, предстои забележително за местната общност културно събитие, посветено на легендарен, но в днешно време малко известен народен певец. През 2018 година от печат излезе етноложката книга „Шиковското население в Добруджа“ с автор д-р Йордан Касабов от Силистра. На практика тя е енциклопедия, представяща произхода, културата и бита на едноименната подетнографска група.

Понастоящем нейни потомци живеят поне в десетина населени места в Крайдунавска Добруджа, в други малки и големи села и градове в България, както и по целия свят. Включително в село Добротица. Един от най-самобитните „герои“ в книгата е уникалният за 19-ия век добруджански певец Йордан (Юрдан) Николов – Слепия, който е по род от Калипетрово, починал е в село Проф. Иширково, но хора по линия на неговия род живеят в село Добротица.

Миналата година сборникът бе представен с три доклада в поредното издание през 2021 г. на Форум „Българско наследство“ в град Балчик, а после и в град Силистра. Поредното представяте е в село Добротица с участието на авторите на разработките в лицето на Йордан Георгиев – журналист, краевед и изследовател – той ще представи безценните песни на българския народен гений; д-р Йордан Касабов (етнолог): „За приноса на народния певец от Добруджа за битийността на българската душевност през 19 век“; доц. доктор на филологическите науки Тодорка Георгиева – преподавател във Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и ръководител на Научен център „Дазий Доростолски“ – „За старинни езикови черти в една народна песен от Силистренско, поместена в сборника“.

https://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=2433В Добротица представят сборника с песни на Йордан Николов-Слепия…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 31, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе