Основното училище в Средище отбеляза 60 г. откакто е в самостоятелна сграда

В село Средище бе проведен юбилеен училищен празник: отбелязана бе 60-ата година от създаването на ново училище в селото, при това в нова сграда – след присъединяване на ученици от закрити в съседни села начални училища. В момента ОУ „Цанко Церковски“ е средищно училище – едно от трите по рода си в община Кайнарджа, област Силистра (другите две са в общинския център Кайнадржа и в село Голеш).

Към момента в него се обучават 180 деца и ученици от три села: Средище, Посев и Давидово. То е единственото училище в област Силистра, което носи името на човек, свързан с общността – Цанко Церковски, работил като учител в Средище през 1892 г.

Основното училище продължава образователното дело в населеното място, чието начало е поставено преди около 135 години.

Обучава ученици от четири етноса в толерантност и взаимно уважение. В дух на приемственост училището работи в посока формиране на знания, умения и способности у своите ученици, което да гарантира активното им участие в учебния процес и необходимата перспектива за пълноценна социокултурна интеграция.

По традиция в годините се развива многообразна извънкласна дейност, която е важен фактор за ограмотяването и социализирането на учениците. Етническият състав на общността предполага мулти и интеркултурно образование, което е в основата и на съвременната образователна линия в училище.

Йордан Георгиев

Основното училище в Средище отбеляза 60 г. откакто е в самостоятелна сградаВ село Средище бе проведен юбилеен училищен…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 31, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе