Луксозен „Бележник 2002“, посветен на Паисий Хилендарски – подарък за ОУ „Отец Паисий“ – Силистра

Преди една година с мое съдействие и по молба на представител на Фондация „Българе“ стана възможно паметникът на Отец Паисий в едноименното основно училище в Силистра да достигне като снимка до „Бележник 2022“, дело на Фондацията. Награда за моето съдействие бе възможността да получа един екземпляр от това уникалното издание, отличаващо се със своята нетрадиционност, въображение и перфектно качество, което го прави различен от останалите, предлагани на рекламния пазар.

Луксозното издание за 2022 година е посветено на 300-годишнината на ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ. Бележникът има ефектна твърда корица в тъмночервена цветова гама пълноцветен печат плюс релефен златен печат. Бележникът е с размери 21/14 см и има отделна страница за всеки работен ден през годината. На всяка дата са отбелязани и важни събиитя, както и поводи да бъдат чествани личности с принос за България. На 28 октомври по повод празника на ОУ „Отец Паисий“ Силистра реших и подарих на училището „Бележник 2022“, за да бъде запазен за поколенията.

За откриването на паметника припомня Портал Силистра от м. ноември 2011 г.: „Силистра има своя нов паметник. Той е в двора на най-старото училище в града. Откриването на двуметров паметник от бетон на Св. Отец Паисий в едноименното 150-годишно училище в Силистра, първото в града от времето на Възраждането, бе прощъпулникът в кметския мандат на новоизбрания градоначалник д-р Юлиян Найденов. Ритуалът бе проведен с участието на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова, родом от крайдунавския град. С дарения на над 10 000 лева от бизнесмени и нотариуси е станало възможно изграждането на паметника, чийто автор е местният скулптор Йордан Колев. За „модел“ на автора на „История славянобългарска“ той ползвал образа и осанката на отец Георги Попов от Доростолска епархия (негова грижа за храмовете в Айдемир и Бабук), който е родом от Пиринска Македония и до преди няколко години бе учител, а има уменията и художник. Освен педагогическо образование има диплома и за богослов. Стотици деца, родители и гости участваха в ритуала. В Градската галерия имаше награждаване, а в късния следобед в Деня на будителите – и тържество в Драматичния театър“.

Автор:

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе