Бронзов медал за силистренски математика от Международната олимпиада

След отлично представяне най-добрите български гимназисти по математика спечелиха 5 медала и почетна грамота от най-престижното състезание за годината – Международната олимпиада по математика. Българите премериха знания със 606 състезатели от 101 държави и завоюваха 1 златен, 3 сребърни (като едното сребро е само на точка от златните отличия), 1 бронзов медал (на точка от сребърните) и 1 почетна грамота (която е на точка от бронза). След две години онлайн, този път надпреварата се проведе на живо в Осло, Норвегия от 10 до 15 юли.

Златото спечели Борислав Кирилов (12 клас, ПЧМГ). Сребърните отличия са за Марин Христов (10 клас, СМГ) останал на точка от златото, Мартин Копчев (12 клас, ПМГ Габрово) и Иван Тагарев (11 клас, СМГ). Бронзът на една точка от среброто е за Божидар Димитров (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота само на точка от бронза е за Никола Цачев (11 клас, ПЧМГ). Ръководители на българския отбор са доц. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Тодоров Боев (НБУ). Наблюдател от българска страна е проф. Емил Колев (ИМИ-БАН).

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването й до днес. През 1966 г. и 1975 г. България е била домакин на това най-престижно състезание.

Източник: https://mediabricks.bg/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе