Читалищни секретари и библиотекари от Главинишка община посетиха библиотека в Одрин

От Фейсбук-профила на село Черногор научаваме, че е проведена „Изнесена работна среща на читалищни секретари и библиотекари от община Главиница в град Одрин, Република Турция, с цел опознаване бита, порядките и културния живот на местното население. В програмата: посещение на исторически обекти и културни институции, както и разходка по магазините. Обект на посещението: Обществена библиотека „KIRKPINAR“ с директор Дуйгу Акгюл за взаимен обмен на информация, опит, сътрудничество и създаване на приятелства между институциите“.

Представителите на библиотеките от Крайдунавска Добруджа са се запознали с начина на обработка на книги, с работата с читатели в различните отдели, вкл. в изградения по проект кът с книги на брайл и ИКТ оборудване за незрящи. Сградата на библиотеката отскоро е обновена модернизирана, а във фонда си разполага с приблизително с 50 хиляди тома литература.

Действа и „Пътуваща библиотека“, която доставя книги на училища и села без налична библиотека. А периодичният печат, след известен престой в библиотеката, се разпределя и предоставя на малките библиотеки по селата.

Даровете от България: книга с песни от Добруджа, български шевици, пано с изображение на царския дворец в старата българска столица Велико Търново, мускал с българско розово масло и книги на български писатели класици за обогатяване на раздела за чужда литература. Отговорът на домакините: Одринска краеведска литература.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе