С дарени манекени стартира подготовката за етно изложба в НЧ „Пробуда“ – Калипетрово

Напоследък все по-голяма е необходимостта различните общности да показват какво чудо и богатство е било скрито в нафталина на бабините ракли. Става дума за прекрасни носии, изпъстрени с разказващи предания, препредаващи на поколенията житейска философия чрез шевици и изящен древен български везбен майсторлък.

Все по-често се намират инициатори да ги показват на етнографски изложби – последният засега случай „на живо“ бе дело на родената в село Белица, но живееща в село Шуменци педагожка Калина Михайлова – това стана в навечерието на празника на град Тутракан с изложбата със севернодобруджански женски носии, наречена „От корените към бъдещето“ (нейното открпиване премина под формата на незабравим спектакъл).

В последно време във виртуален вариант по същата тема в интернет пространството се изявиха, благодарение на заснети видео материали от живееща в Австралия попинка, силистренецът Александър Ястров – също колекционер на носии, и други от силистренския край, предимно негови посестрими в начинанието (тях виж в Ю туб – в профила „K WAY“, който е с 393 абонати).

Ето, че дойде ред и на Калипетрово да влезе в ритъма на представяне на своята материална културна гордост, завещана отколе. За участието на калипетровци на фестивал в Балчик с ревю на на възстановена скуфия (гребен) и премяна на гребенка – представителка на местна стара общност, сайтът на РЕКИЦ Силистра вече писа.

Темата има продължение, за което научаваме от библиотекарката в читалището Ирена Владимирова от публикация в нейния Фейсбук-профил: „Сбъдна ми се една от мечтите! Скоро в читалището ще бъде подредена постоянна изложба на калипетровски носии. И първите три манекена за нея пристигнаха вкъщи! Те са дарение от семейство Недялка и Валентин Вълчеви със съдействие на самодейката и танцьорка Петя Иванова от ТС „От извора на Калипетрово!“.

https://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=2423С дарени манекени стартира подготовката за етно изложба в НЧ "…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 17, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе