Със специална машина чистят тръстиката в езерото край Сребърна (ВИДЕО)

До края на 2023 година, когато завършва проектът на РИОСВ Русе на тема „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в Природен резерват „Сребърна“ край Силистра“, се очаква да завърши първото от поне три десетилетия косене на тръстиката в езерото, благодарение на нова техника, тип „амфибия“. След проекта тя ще остане на разположение на Инспекцияутао, обогатявайки парка й заедно с различните й приставки.

Плаващата машина е от т.на р. среден клас (по възможности и размери) и е закупена от Швеция. Там на място в подобна на българската среда е проведено обучение за справяне с растителност, каквато е тръстиката. В миналото тя бе материал за едно от производствата на някогашния Комбинат „Камъшит“, а именно необходима за изработка на различни предмети за бита от ракита, търгувани по целия свят.

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 17, 2022

След неговото постепенно преобразуване в няколко самостоятелни фирми, престава косенето на тръстиката, която, в условия на забрана да бъде горена (опожарявана), на практика се развива неимоверно много през годините и вече заема големи пространства в езерото, пълзейки към неговото огледало. На този етап се използва сухият период, за да бъде свършена работата с външните, но най-опасни зони, където тръстиката е силно вкоренена и преплетена.

Окосеният материал се балира, като се предвижда да се вземат проби от наплъстения субстрат, за да стане ясно дали става за торене с него. По-нататък ще се навлезе с машината и във водата, с надеждата да има достатъчно валежи, повишаващи нивото в езерото, включително и по новоизграждания т.нар. западен канал, създаван по проекта за приток от р. Дунав.

Йордан Георгиев

До края на 2023 година, когато завършва проектът на РИОСВ Русе на тема „Управление на сукцесионните процеси и…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, October 17, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе