Постановката „Годеж“ с вход свободен на 18 октомври в Алфатар

На 18 октомври от 18,30 ч. в салона на големия театър (сцена „Сава Доброплодни“) в Силистра Театрален състав при Народно читалище „Йордан Йовков – 1894“ – град Алфатар гостува на с постановката „Годеж“. Вход свободен.

За пиесата съставът е удостоен с три първи награди на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ – Тополовград: първа награда за спектакъл; първа награда за д-р Янка Господинова за най-добра главна женска роля за ролята на Гълъбица; първа награда за Стоян Златев за ролята на дядо Виден за най-добрара поддържаща мъжка роля.
Наскоро алфатарци гостуваха в град Тутракан, където играха същата пиеса с голям успех. За тяхното представяне в профила си във Фейсбук НЧ „Н. Вапцаров“ – Тутракан написа: „Страхотно представление поднесе на нашата публика театралният състав на Алфатар! Трагикомична семейна история с неочаквани обрати, която в комбинация с чудесната игра на актьорите наистина достави огромно удоволствие!“. В град Алфатар театрална традиция има още в първите години на последното десетилетие на 19 в. когато започва читалищната дейност в тогавашното голямо добруджанско село.

В „Български алманах” от 1894 г. е записано, че в Алфатар се играе театрално представление в читалището, поради което и ние считаме тази година за негово начало. Читалището се помещава в изоставената вече сграда на килийното училище до църквата. То разполага с библиотека и читалня.

Там („срещу неделя”) се събират по-будните хора от селото – даскалите Марко и Съби, Йордан Иванов, Неделчо Танасов, Съби Караколев…По-късно читалището вече е в Попатанасовата, в Куюмджийската, в Арабаджийската къща, в сградата на ДОСО, в старата община и най-после в собствена, специално построена за читалище сграда, открита на 2 февруари 1973 година със средства от самооблагането на цялото население. И т.н. до днес.

На 18 октомври от 18,30 ч. в салона на големия театър (сцена "Сава Доброплодни") в Силистра Театрален състав при Народно…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, October 11, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе