Играта „Еърсофт“ оживява край Силистра

Ентусиасти от Силистра създадоха група за организиране и дискусии на тема „Еърсофт“ в областния град. Всеки желаещ може да се присъедини към тяхната фейсбук група от тук: https://www.facebook.com/groups/874545596789684

Какво е Airsoft?

Airsoft представлява спортно занимание, развито на базата на военни/полицейски действия, в условията на абсолютен реализъм. Този вид военна игра е позната на света с няколко имена: Еърсофт (Airsoft), Страйкбол (Strikeball), Софт Еър (Soft Air). Заражда се като начин на трениране на специалните части на САЩ и Германия, което в крайна сметка се развива като спортно хоби по целия свят, целящо достигане на високи нива на адреналина, развити на основата на сблъсъка в битката и стремежът за оцеляване в сражението. Съществена разлика от реалните бойни действия е, че тук всяка грешка е предпоследна, поправима и може да се анализира и коментира. Така се развиват и утвърждават рефлекси и навици, които биха спасили човешки живот в една критична ситуация. Уникалното е, че се използват напълно реални реплики на реално съществуващи образци бойни пушки, пистолети и картечници. Усещането да си екипиран напълно като „тюлен“, „спецназовец“ или британски командос е невероятно осезаемо.

Оръжия

Еърсофт пушките, биват три вида – електрически, газови и механични (спрингови). Електрическите, се задвижват от ел. мотор и акумулаторна батерия. Мотора движи редукторна група от 3 зъбни колела, която изтегля едно бутало и нагнетява въздух в цилиндър. При връщане на буталото се изстрелва топчето. Моторът върти непрекъснато (докато е натиснат спусъка), а на последното колело – това, което движи буталото има само половин ред зъби, т.е. при достигане на крайно задно положение на буталото, колелото го изпуска напред и след това пак го захваща. Това са най-разпространените реплики, използвани за игра. Газовите еърсофт реплики изстрелват проектила с помощта на газ под налягане, който се зарежда през дюза в пълнителя, или в самото оръжие. Газът, който се ползва е пропан със силиконови смазка. При възпроизвеждане на изстрела не се получава възпламеняване, а само изпускане на газ. Най-реалистичните реплики, които имат скорострелност точно както на бойните еквиваленти. Механичните (спрингови) се задвижват „ръчно“. В повечето случай това са пушки тип помпа, болтови снайпери и пистолети. За натягане на пружината се държа бутафорна затворна задръжка. След всеки изстрел трябва да се зареди оръжието отново.

Eкипировка и аксесоари

В еърсофта всичко е възможно ! Няма ограничения в това колко на брой аксесоари или с каква екипировка може да играе човек. Всеки сам може да избере дали иска да прилича на български, американски или афганистански войник. Много често „хардкор“ играчите използват дори оригинална бойна екипировка.

Повече информация може да откриете в групата на адрес https://www.facebook.com/groups/874545596789684

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе