Доростолска епархия предлага за светец патриарх Дамян, чието седалище е била крепостта „Дръстър“, днес с наследник Силистра

Митрополит Яков в словото си на тържественото заседание на Общински съвет Силистра по повод празника на града, проведено на 14 септември (Кръстовден) 2022 г.: патриарх Дамян заслужава да бъде канонизиран за светец, за което ще направим предложение, защото той е първият български патриарх, в Силистра – център на първата патриаршия в крлепостта Дръстър, тук са гробът и мощи на покровителя и подбудителя на българите.

По Уикипедия: „Архиерейството на патриарх Дамян обхваща значителен период от няколко десетилетия – най-общо в средата и втората половина на Х век. Известните факти около личността му са нищожно малко. Съществуват многобройни хипотези, свързани както с личността на този висш духовник – с времето, мястото и обхвата на неговото светителство. Според Дюканжовия списък седалището му е в днешна Силистра и по онова време българската църква е почетена за автокефална. Предполага се, че патриарх Дамян се оттегля във все още свободната западна част на България и се установява в Средец. Следователно той е последният патриарх на Преславското и първият на Самуиловото царство“.

В публикация в сайта на в. Труд от преди 3 години, дело на археолога проф. Николай Овчаров, четем: „По план, замисъл и начин на градеж архитектурният ансамбъл в Силистра изключително напомня за огромната базилика и комплекса около нея във втората столица, разкрит от Димитър Овчаров, Живко Аладжов и от мен през 80-те години. В историческата наука е напълно прието, че тя е била център на пренесената през 893 г. от Плиска българска архиепископия. Но съгласно каноничното правило, че „цар без патриарх не може“, явно след 913 г. в храма вече са служили българските патриарси.

Ако наистина през 927 г. средището е преместено в Дръстър, то откритата базилика и комплексът около нея са били тяхната нова резиденция. Изборът не е случаен, защото още от времето на хан Омуртаг и цар Симеон градът изпълнява ролята на втора владетелска столица. Пръв и единствен патриарх там е Дамян, управлявал в Дръстър до 971 г., когато крепостта е превзета от ромеите. Малко по-късно цар Самуил ще възстанови патриаршията, но вече в далечния Охрид“. В материала се твърди обаче, че има и противни становища по хипотезата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе