9 400 ученици се очаква да прекрачат прага на учебните заведения в Силистренско

Снимка: Заедно в час

Учебната 2022 – 2023 г. в област Силистра започва с 42 училища и 24 детски градини.

Закрити са основните училища в с. Сокол и Ст. Караджа, община Главиница.

Прогнозният брой ученици е до 9400 в дневна, комбинирана и индивидуална форма на обучение и дуална система. Записването продължава да началото на учебната година и след това.

  • В края на юли месец в първи клас бяха записани 750 ученици. Сега този брой е нараснал и вероятно се е приближил до
  • Учениците, за които тази учебна година е последна са около 680 – дневна форма на обучение в 12- ти клас.
  • В дуална система на обучение ще се обучават 59 ученици от 9-ти да 12- ти клас в ПГСУАУ „Ат. Буров“, Силистра, ПЗГ „Добруджа“, Силистра и ПГООТ, Дулово.
  • В задочна форма на обучение ще се обучават 108 учащи в 3 училища – ПЗГ, ПГМТ и ПГС.

До 15. 09. продължават назначения на педагогически специалисти. Към момента няма подадена информация за липса на определени специалисти.

За предстоящата учебна година в училищата има 24, 5 щата за образователни медиатори и 5 за социални работници, които са финансирани по Национална програма на МОН, по програми за временна заетост или от бюджета на училището. В детските градини медиаторите са 8.

Няма училища и детски градини, за които да се налага настаняване и начало на учебната година в други сгради.

През летния период в училищата са извършени ремонти на обща стойност 213 786 лв., а в детските градини – 104 753 лв.

На запитване от Министерството на образованието и науката училищата подадоха информация, че за изминалата учебна година са изразходвали за отопление 1 458 917 лв, а при подобно потребление и при актуалните цени прогнозират разходи от 2 766 887.

Детските градини са изразходвали за отопление през учебната 2021/22 г. 600 061 лв. и прогнозират разходи от 874 711 лв. за предстоящата учебна година.

На твърдо гориво се отопляват 10 училища, само на електричество – 2 (Алфатар и Калипетрово), с дизелово гориво – 20, с пропан – бутан – 3, комбинирано дизел и пропан – бутан – 7.

За детските градини картината е следната – отопление само на твърдо горива са посочили 7, само на електричество – 1 (Проф. Иширково), с дизелово гориво – 5, с пропан – бутан – 3, комбинирани и алтернативни възможности – 8.

Всички училища са потвърдили готовността си при необходимост поради усложнена епидемична обстановка да преминат към синхронно обучение от разстояние в електронна среда. Налични са бързи антигенни тестове за учениците, ако има решение за прилагането им.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе