Заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев на посещение в Силистра

Решихме да видим как работи „Синята стая“ и какви са отзивите от нея. Стаята се ползва и дава добри резултати, без тази стая колегите ми нямаше как да извлекат информация от децата.

Независимо за какви ситуации стават въпрос, те трябва да бъдат разпитвани в „СИНЯТА СТАЯ“, защото тя е един чудесен обект, който трябва да се ползва по предназначение. Правим така, че да не остава сигнал на насилие в нищото. Създаден е един механизъм, при който, където и да е подадена тази молба за домашно насилие, а не само в съда, до 24 часа има задължение съответната институция да я препрати на компетентния съд, който да се произнесе. Това каза днес на брифинг заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев, който е на посещение в Силистра.

„Един път съм използвал тази „Синя стая“ по гражданско дело. Придобих лични впечатления от поведението на детето, психологическото състояние на детето и отговорите, които даде. Неговото изслушване беше проведено, чрез детски психолог, който е в тази стая, която е с нужното обзавеждане и цвят. сподели от своя страна Често работим с деца, голяма част от делата са за родителски права“, каза от своя страна Огнян Маладжиков, районен съдия от Районен съд-Тутракан.

„При нас са по-малко случаите с деца, пострадали в наказателното производство. Наскоро имах такъв случай, става въпрос за сексуално насилие над дете. Проведохме тук разпита по същия начин, в присъствието на дете и психолога. Детето се успокои, рисуваше през цялото време. Детето бе предразположено да разкаже всичко за инцидента, разпита бе под формата на игра, сподели Мирослава Здравкова, главен разследващ полицай в ОД МВР-Силистра.

77 са образуваните за миналата година производства за пострадали непълнолетни и малолетни, в РП – Силистра, което включва и поделенията й в Дулово и Тутракан.

Ганчев по-рано проведе работна среща със заместник административен ръководител-председател на Окръжен съд-Силистра Людмил Хърватев, и представители на институции, работещи в сферата на правосъдието, свързано с деца. Основните теми на срещата бяха функционирането на „СИНЯТА СТАЯ“ на Окръжен съд-Силистра, качеството на законодателството в сферата на правосъдието, свързано с деца и предложения за подобряване на конкретни норми.

Заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев на посещение в СилистраРешихме да видим как работи „Синята стая“ и…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Tuesday, July 19, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе