Сцената в Младежки дом е освежена по проект на Балет „Аксел“

През месец юли приключи освежаването на сцената в Зрителната зала на Младежки дом – Силистра. Идеята за естетизиране на знаковото сценично пространство се рализира благодарение на Проект „Младите за изкуството“ на група от участници в Балетна школа „Аксел“, финансиран по съвместна Конкурсна сесия „Младежта срещу насилието и наркотиците“ и „Младите за Силистра“ 2022. Ръководител на проекта е Адриана Мумджиева – ръководител и хореограф на Балетна школа „Аксел“ към ЦПЛР Обединен детски комплекс – Силистра, а участниците в проекта – 15 възпитаници на школата на възраст от 13 до 18 години. Проектното финансиране, изцяло осигурено от Община Силистра, е в размер на 1497 лв.

Превръщането на сцената в Младежки дом в уютно творческо пространство е една от дейностите по проект „Младите за изкуството“ и включва: цялостно пребоядисване на сценичните площи, закупуване и подмяна на крушки и прожектори за сценичното осветление, изработване и поставяне на нови театрални завеси.

Освежаването на сцената стана възможно благодарение на:
» Община Силистра, осигурила финансирането и съдействала за боядисване на сценичното пространство;
» Неделчо Цвятков – зам. директор на ЦПЛР ОДК – Силистра, участвал в набавяне и транспорт на необходимите материали, осигурил контрол по изпълнение на строително-монтажните дейности;
» Гинка Вандева – директор на ЦПЛР ОДК – Силистра, осигурила логистична подкрепа при управление на проекта;
» Адриана Мумджиева, проектирала новата визия на сценичното пространство и изработила театралните завеси.

Възпитаниците на Балетна школа „Аксел“, участници в проекта, изказват сърдечни благодарности към всички, които се включиха с доброволен труд в дейностите по обновяването.

Участниците в проекта изразяват надежда, че със своя пример ще насърчат младежката инициатива, предприемчивост и креативност сред връстниците си в общината. Също така отправят апел да се ценят и пазят красивите места около нас, да се уважава чуждия труд.

Задачите, които проектът „Младите за изкуството“ си постави, бяха:
» Създаване на по-добри условия за изява на учениците – творци в областта на сценичните изкуства чрез естетизиране на съществуващо творческо пространство – сцената в Зрителната зала на Младежки дом – Силистра.
» Насърчаване на социалната ангажираност на младите хора и по-конкретно – да опазват и поддържат творческите пространства в града.
» Мотивиране на младите хора за физически активни занимания в областта на модерния танц като средство за забавление, себеизява, превенция на насилието и агресията и поддържане на здравословен начин на живот.
» Осигуряване на възможност за лична изява на таланта на деца от Балет „Аксел“ в сферата на танцово изкуство чрез организиране на концерт в Зрителната зала на Младежки дом – Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе