В МБАЛ-Силистра е в ход програма за медицински сестри

Програмата за медицински сестри стартира миналата година, август месец. Идеята на програмата е за създаване и поддържане. Целта е да създадем тези кадри, но чрез финансово поддържане. Понеже акредитирахме болницата за база 2020г. за декември, освен за лекари – специализанти и за медицински сестри, което е много полезно, понеже могат да бъдат провеждани практически занимания и стажове. Това каза на пресконференция д-р Васил Славов, директор на МБАЛ-Силистра.

„Предоставяме и заплащане. Назначаваме ги абсолютно законно като болногледачи. Те си имат трудови договори. Добиват реални практически умения. Оказа се, че имаме няколко млади момичета, които доста добре се справят. Независимо, че нямат никакъв опит“, допълни д-р Славов.

По думите на д-р Славов, на запад също не стигат сестрите. В Германия липсват 30 000 сестри. Темпът на загуба на кадри е много по-голям, от колкото в производството на нови. Т.е трябва да се увеличат десет пъти.

„Това е невъзможно, тъй като университетите в момента имат лимит. Трябва да се увеличат местата в учебните заведения. Ако трябва да се създадат нови колежи или филиали. Желаещите да учат, трябват да се подпомагат още от училищната възраст“, каза директорът на силистренската болница.

Той подчерта, че една част от завършващите ученици се чудят дали да останат в България.

„Още тогава, ако те знаят, че имат подкрепа то държавата или в случая, както нашата болница, това ще наклони везните. Знаем, че разходите са големи, пък после приходите ги няма. В следващите години, ако се вдигне стандартът на живот в страната, няма да е така“, поясни д-р Славов.

„Колкото години са подпомагани, толкова години трябва да работят. Някаква сигурност за нас, все пак ние инвестираме средства, които са ограничени. Нашата идея, е че нашата болница ни е приоритет и трябва да спасим нея. Това респективно е обърнато към населението. Болницата е направена за населението. Над една десета от населението в областта при стационарите и още 15 000 при спешното за година. Половината се приемат в болница. Това са много хора. Едни дребни суми, които ние ще инвестираме в производството на нови кадри, се възвръщат после многократно с години“, каза още д-р Васил Славов.

В МБАЛ-Силистра е в ход програма за медицински сестриД-р Васил СЛАВОВ: „Нашата болница ни е приоритет“ Програмата за…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Friday, July 15, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе