Археологически разкопки в Добруджа

В своя профил във Фейсбук археологът Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра написа: „Има какво да добавим след седмия ден на археологически разкопки на международен българо-канадо-френски екип с участие на колеги от Албания и Италия в големия римо-византийски укрепен град Залдапа, намиращ се в добричката община Крушари. Продължава проучването на северната порта, на базилика № 2 и тунела към цистерната.

Седмата църква в крепостта е четириконхална (четирилистна) и се намира източно от епископската катедрална църква. Вече и документирана и западната конха с централния вход, широк 2,1 м; установено е наличие на притвор и атриум, както и др. елементи. Това е единствената по рода си раннохристиянска църква на север от Балкана след началото на VІ в. Разкопките се провеждат със съдействието на община Крушари и са до края на месеца“.

На археологическа тема е и постът в профил „Исторически музей Тутракан“: „Проектът на Исторически музей Тутракан на тема „Югозападна кула на антична крепост Трансмариска“ е одобрен за финансиране от Министерство на културата. Стойност: 32 000 лева. Желаем успешно археологическо лято на д-р Върбин Върбанов – ръководител на проекта, и на Георги Митев – зам.- ръководител“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе