Емил Николаев: Когато обикновеният човек събере смелост да отстоява правата си, трудностите отстъпват пред неговата решителност

Наказателното право урежда обществените отношения, които се пораждат само при извършване на престъпления, докато гражданското право регулира доста по-обширен кръг правоотношения, така че винаги и навсякъде гражданските дела са много повече от наказателните. Това каза за Общинско радио-Силистра Емил Николаев – Председател на Районен съд-Дулово.
Районен съд – Дулово разглежда всички видове дела, които не са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция.

В процентно изражение съдът в Дулово не се отклонява от тенденциите в Република България. Правото на ефективна правна защита е залегнало в член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз. В случай на нарушение на правата, гарантирани от правото на ЕС, всеки може да се обърне към съда, за да изиска правата му да се спазват, посочи Николаев.
Когато обикновеният човек събере смелост да отстоява правата си, трудностите отстъпват пред неговата решителност, каза Николаев и допълни, че през 2021 година се наблюдава увеличение на бракоразводните дела спрямо 2020 година, но това се дължи на техния спад преди това заради Covid кризата.

В процентно съотношение разводите запазват своите параметри спрямо броя на сключените бракове, каза председателят на Районе съд-Дулово.
На въпрос къде е мястото на ценностната система и има ли я изобщо в днешно време, Николаев сподели:

„Животът на всеки се ръководи от ценностната му система. Ценностите на отделния човек носят съществена информация за него, тъй като чрез тях могат да бъдат разбрани нагласите и мотивацията му“.

„Основна предпоставка за развод е сключеният брак. А за да се стигне до раздяла между двама души, причините могат да бъдат различни. При произнасяне съдът винаги следи дали са защитени интересите на децата, но никоя държавна институция не може да замести родителската грижа и отговорност“, посочи Николаев.

Въздържам се от съвети. Предимството на инстанционната система е, че тези, които не са съгласни с моето становище, могат да се отнесат към горестоящия съд. Ако трябва с една дума да опиша изминалата съдебна година – труд.

Желая на всички вяра в собствените възможности и успех“, каза в заключение Емил Николаев.

В Районен съд-ДуловоЕмо НИКОЛАЕВ: „Когато обикновеният човек събере смелост да отстоява правата си, трудностите…

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Tuesday, June 14, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе