Силистра и региона с мерки срещу комарите и кърлежите

В началото на летния сезон влиза и темата за дейностите по превенцията на кърлежите и комарите в общината. По темата секретарят на общината Ростислав Павлов сподели за Общинско радио-Силистра, че през април е обществена поръчка, съпроводена със сключнавето на два договора от които единият касае предварителен мониторинг на биотопите на ларви на комари, както и ефективността на контрол на по нататъшните обработки това е съгласно изискванията на здравното министерство.

„От няколко години общината прави подобни мониторинги и наистина по нататъшните обработки и тяхната преевенция е много по добра Договорите са за обработки на комари, които се делят на два вида, едната е лаврицидна, а другата е бииоцидна. Ларвицидната обработка се прави в периода, когато комарите снасят яйцата си и и се третират с микроорганизми, които атакуват яйцата на комарите и забавят и възпрепятстват популацията на комарите. Съгласно договора в града и в поречието на реката е извършена вече една ларвицидна обработка проведена през април. През май са извършени две имагоцинни обработки срещу комари”, сподели Ростислав Павлов.

По отношение на кърлежите той сподели, че през април има извършена една обработка на тревните площи на територията на града, както и във Ветрен и Сребърна и в приюта за безстопанствени животни в Калипетрово. Подобна обработка е извършена и през май.

Ростислав Павлов каза, че до края на годината при необходимост може да се извърши още едно третиране както за комари така и за кърлежи.

„Аз съм на мнение че общината като цяло се е преборила с комарите и ако има някаква ситуация тя ще е незначителна. По отношение на кучетата мога да кажа, че проблемът е свързан със съзнанието на домашни любимци, пътят е кастрация на домашните любимци защото особено по селата хората трудно биха могли да контролират популацията на животните. Лошото е, че вместо да бъдат предавани в приюта има хора, които системно хранят животните в различните територии на града и така те не могат да са контролирани. В общи линии в сравнение с жалбите, които получавахме преди дейността на приюта са значително по-малко, сподели още Павлов.

Силистра и региона с мерки срещу комарите и кърлежите Ростислав ПАВЛОВ: „Благодарение на цялостната програма срещу …

Posted by Общинско кабелно радио "Силистра" on Thursday, June 16, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе